Миков към управляващите: Спрете експеримента със здравето на българина

Последна промяна на 08 април 2015 в 14:37 2018 7

Снимка БСП/Пресцентър

Михаил Миков

"Управляващото мнозинство да спре безумния експеримент с живота и здравето на българина, да не приема Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, защото той е опасен за живота - на днешните и бъдещите поколения".

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков.

По думите му от 15 години, след началото на либералните реформи в здравеопазването, резултатите са катастрофални.

"Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до крайна комерсиализация на системата, до отказ на държавата от конституционните й задължения към здравето на българските граждани. До недостъпност за бедните", каза още Миков.

По информация на Миков стотици хиляди граждани без доходи са лишени от достъп до здравеопазване.

"Когато бедните са много, когато доходите са ниски, да засилваш бизнес посоката на здравеопазването, това не е по-малко от геноцид. Недостойна търговия с живота и здравето на българина”, коментира лидерът на социалистите.

Според него вместо да се ангажира с решаването на натрупалите се сериозни проблеми и деформации в здравната система, управляващото мнозинство предлага с поправки в Закона за здравното осигуряване увеличаване на хаоса в системата.

„Правителството решава с Наредба кой да се лекува и кой да чака. Въвежда се понятието "капацитет", за да се обоснове плащането от болния българин”, каза още Миков.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2015 в 19:23

,,Шмиргел"=,,Немец"=„анонимен поръчков драскач", от самолет личи, че нямаш общо с въпросната страна. Държавата там НЕ се меси, има обаче над 100 здравно-осигурителни компании, в които ВСЕКИ чинно си плаща месечните вноски - поинтересувай се по колко. Толкова за ,,безплатното". Останалото е жалък популизъм.

08.04 2015 в 18:13

Само че, в Германия тази цена се плаща от осигурителните фондове или държавата(подчертавам държавата) и тамошното здравеопазване няма нищо общо с нашето(споделям личен опит)За съжаление Миков е прав.Търговците превзеха храма и оправяне с наредби няма как да стане.Най-лесното е твърди заплати за работещите и контрол на останалите разходи.Сега колкото повече скубнеш от касата толкова повече получаваш.Намеренията на новия министър само ще задълбочат проблемите и все повече хора ще остават без медицинска грижа.В стремежа си да избягаме от всичко планово стигаме до там,че все повече хора ще отпадат от системата.

08.04 2015 в 17:01

Здравеопазването не е ,,безплатно", в чужбина - още повече. За мозъчна операция в България НЗОК плаща 3 350 лв, стойността на същата интервенция в Германия започва от 35 000 Euro - за ВСИЧКИ. Дотук с популизма и натрапените илюзии ,,от нищо да се прави нещо".

08.04 2015 в 16:26

Za jalost e prav...

08.04 2015 в 15:51

Щом реват КОМУНЯГИТЕ , значи най-накрая
е уцелена мишената в десятката !?!

08.04 2015 в 15:02

Наздраве, Мише!
По-голям експеримент от вашата продажна "партийка" едва ли е имало по нашите земи, така че млък! :)

08.04 2015 в 14:57

Мафията с лекарствата на ДПС се развива толкова много години. Здрави хора биват ползвани като пациенти за източване на пари по различни пътеки. Заради бездействието на органите на реда и корумпираните лекари се стигна до такива мерки. Както виждате много българи си плащат вноските и пак парите не достигат - в чужбина здравеопазването е безплатно, защото правителството си върши работата на всички нива, а не само в едно. От някъде трябва да се почне за да се заздрави разбитото през годините здравеопазване. Ако ГЕРБ1 не бяха източили 1.4 милиарда от НЗОК щеше да е различно - пак зле, но не толкова.