МО опроверга информацията, че с Турция ще пазим въздушното ни пространство

Последна промяна на 29 май 2018 в 20:38 2248 0

България не е преговаряла с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. Това се посочва в съобщение на Министерството на отбраната във връзка с публикации от днес, че се водят преговори за съвместни действия по операцията Air Policing.

От военното министерство уточняват, че става въпрос за двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Става въпрос за възможността за навлизане в чуждо въздушно пространство на изтребители, когато те изпълняват мисия по охрана на небето. 

България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г., уточняват от МО.

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по Air Policing е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011.

Споразумение между България и Румъния за презгранични операции по Air Policing е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г.

По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса, се посочва в съобщението.

От МО обясняват, че двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО. Тези споразумения определят основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни, както и да се осигури безопасност и координация на техните полети.

Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса.

banner 545x