Молдова дава особен статут на Тараклия

Това е областта с най-голяма българска общност

Последна промяна на 03 април 2015 в 14:50 5537 6

Сергей Станишев с премиера на Молдова Юрие Лянка на среща октомври 2014 г.

Парламентът на Република Молдова ще разгледа днес законопроект, според който административният район Тараклия ще получи статут на "Национално-културен район.

Областта е известна с най-голямата българска общност в страната – над 30 000 души.

През ноември 2014 г. президентът на ПЕС и делегация на европейските социалисти подкрепиха Демократическата партия на Молдова при откриването на предизборната кампания.

Тогава Сергей Станишев се обърна към лидера на демократите Мариан Лупу с молба за приемане на този закон, за който българите в Молдова се борят от години.

Днес Демократическата партия, която влезе в управлението, ще даде подкрепата си за законопроекта в пленарна зала.

„Получаването на статут на национално-културен район ще бъде успех не само за българите, живеещи в Тараклия, но и за България. То е не само гаранция за съхраняването на българския език и култура сред нашите сънародници там, но и стъпка към съживяването на икономическата дейност, туризма и засилването на връзките с България. Не на последно място, това е и част от усилията ни за запазването и развитието на единственото българско висше учебно заведение зад граница – българският университет в Тараклия "Григорий Цамблак“, категоричен е Станишев.

След среща със сънародниците ни в Молдова през ноември миналата година, Станишев постави въпроса пред премиера на страната, парламента и представители на политическите партии. Тогава той получи уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат засегнати при провеждане на предстоящата административна реформа.

Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван.

„Благодаря на Мариан Лупу и на демократите, с които продължаваме да работим, за да мобилизираме широка политическа подкрепа за това решение.“, коментира Станишев.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2015 в 19:12

Като е толкоз "печен" Станишев защо не вземе да каже на Путин да възстанови името на Волжка България, преименувана на Татаристан пез 1920 от Ленин.

Населениет на Татаристан се считат за българи и искат да се възстанови имато на републиката - България. Искането не противоречи на конституцията на руската федерация, но Ху^ло се прави че не чува.

Ето сега е момента Станишев да тропна по масата. Въпросът е има ли "топки" или цялата тази историа с Молдова е чукане на оворена врата. казано с 2 букви PR.03.04 2015 в 18:28

няма име
"Подлогата си ти, педерастче. Или те е срам, че дори Станишев излезе по-голям българин от вас про-западнитев подлоги?"

Това е най-голямата глупост, която съм прочитал някога. Евала, пич! Ти ми се издигна в очите, но като изключителен ИДИОТ.

03.04 2015 в 16:56

до : червеното лайнарче дето го е страх да си напише името , но иначе е голям бабаит

Станишефф ли е големия патриот бе пияно лайно такова , колкото мая общата е защитник на хората останали без работа /като оная чистачка с двете визсшета дето реве по всички телевизии, че са я съкратили, но навсякъде забравя да спомене аджеба, че когато са я назначавали тогава друга жена е била на нейното положение в момента/ та толкова и съсела мисли за българите в чужбина / той за тези в България бе мислеше та какво остава за другите/.

А относно правосъдието да рано или късно ще ви го раздадем, за всички золуми дето направихте, за безчинствата, за лагерите , за мъченията за убитите без съд и присъда, всичко помним и няма да забравим и вашия ред идва ..

03.04 2015 в 16:02

Ей Богу, ако съм предполагал някога, че ще кажа такова нещо, но все пак - браво на Станишев! Първото смислено нещо, което е направил като политик. Предполагам, че има някакви скрити съображения, но е факт, че този статут на областта ще спомогне за запазване на българската култура и идентичност на сънародниците ни в Молдова.

03.04 2015 в 15:52

до 01:

Подлогата си ти, педерастче. Или те е срам, че дори Станишев излезе по-голям българин от вас про-западнитев подлоги?


"Да питам нещо, на което знам отговора - да разбрахте случайно, че вчера в парламента на Молдова имаше обсъждане на законопроект за предоставяне на специален статут на Тараклийския район?

А да знаете, че същевременно срещу кмета на Тараклия върви процес за това, че при изграждане на градинка в центъра на града е отсякъл 6 изсъхнали дървета? Знаете ли, че за това „престъпление” молдовската прокуратура му иска 6 години затвор - по една година за всяко сухо дърво? Не знаете? Разбираемо е.

Нашите медии никъде не отразиха това. Ще кажете - какво ни интересува това?

Ами интересува ни. Защото в Тараклийския район живеят 75% от българите в Молдова и, защото те се борят за своята автономия или поне културно-просветна обособеност. Защото кметът на Тараклия стана известен в цяла Молдова като смел и последователен защитник на своите сънародници, т. е. на българите. И, защото делото срещу него има за цел да смачка именно тази обединителна за всички молдовски българи фигура.

Ще кажете - какво им пречат българите. Ами пречат им. Защото не подкрепят официалната власт и са срещу асоциирането на Молдова в Европейския съюз. Ще кажете - ама защо нашата държава нехае, защо медиите ни мълчат? Ами, защото предложението за даването на специален статут на българския район беше внесено от КПРМ (Комунистическа партия на република Молдова), а срещу него се обявиха управляващите либерали. т. е. проруските партии вчера бяха в защита на българския интерес, а управляващата проамериканска и проевропейска Либерална партия беше против.

Кажете, българи, как да каже нещо нещастната ни колонийка, как да измяукат, каквото и да е нещастните ни медийки, след като трябва да ви кажат това, което написах по-горе? Няма как, разбира се, не е нито евро, нито пък атлантическо. И затова робски си затраяха. Ще кажете - е, случва се, не са реагирали навреме. Да беше сефте, както се казва, да разберем пропуска, но то е правило, а не изключение.

Миналата година след преврата в Украйна първото нещо, което направиха новите власти, беше да се отмени законът за регионалните езици, даващ официален статут в някои райони и на българския. Нашите политутки, извинете, политици, дружно изръкопляскаха на тази репресия, защото тя удари най-вече по руския език, а ние нали сега сме най-верните слуги на американците, та така. Е, и българският отиде в канала, но карай да върви, важното е евроатлантическата кауза да върви напред, пък нашите хора кучета ги яли. Едва след намесата на Унгария и Румъния, които защитиха своите малцинства, законът беше възстановен. След това започнаха натиск срещу всички български лидери. Най-много си изпати Юрий Граматик, един от най-влиятелните одески българи, бивш банкер. Е, тогава още не беше бивш, но бързо стана такъв, след като прояви характер и защити своите сънародници от вилнеещите майдановци в Одеса. Да чухте нещо за това нейде по нашите отходни канали, наречени медии?

А да разбрахте, че имаше и двама изгорени българи сред жертвите на Одеското клане в Дома на профсъюзите? Не, нали? А, когато беше кримският референдум да чухте мнението и позицията на кримските българи? Да разбрахте, че в кримското правителство има и един българин - министъра на строителството?

Е как да разберете, българи, като те щяха да ви кажат обратното на това, което официалната пропаганда ни налива в главите ката ден.

Сега, ако питате дали българите в Молдова и Украйна вярват на България, нали се сещате какво ще трябва да си отговорите? Парадоксално е, но техните интереси се защитават не от нашата страна, а от Русия. Тя, разбира се, не го прави от любов към българите, а от свои съображения, но фактите са такива, каквито са. Дори днес в молдовския парламент законопроектът за Тараклия е отхвърлен с този довод - че става дума за руска диверсия. Значи щом българският интерес съвпада с руския, майната му на българския - това е изводът.

Аз обаче като българин ще кажа майната ви на всички - министри, депутати, дипломати - щом не защитавате българския интерес, независимо дали вътре или вън от Родината.

Надявам се, един ден и дано този ден дойде скоро, да можем да ви раздадем правосъдие - на всекиму според заслуженото.

А на нашите сънародници в чужбина пожелавам успех в борбата за защита на българския корен. Дано един ден да можем да им помогнем, преди да са паднали напълно. Сергей Филипов, Юрий Граматик и всички българи около тях го заслужават!"

03.04 2015 в 15:36

Този съсел сега на родолюбец ли ще ми се прави не мога да разбера, рубладжийска подлога нещастна.