МВР предлага ромите от Гърмен да се настанят в училище в съседно село

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 14:58 3544 7

МВР предлага част от ромите от Гърмен да бъдат настанени в училище в съседно село. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова на заседание на комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Става въпрос за училище в с. Осиково, уточни Бъчварова.

Там обаче местното население вече се е вдигнало на протест, но това е така, защото местната власт не е направила всичко възможно, за да им разясни, че става въпрос за временна мярка, каза тя.

Не виждам какво повече можем да направим като изпълнителна власт, коментира министърът.

Разрушаването на незаконните постройки в Гърмен започна преди дни, а следващият етап ще бъде на 13 юли, когато ще бъдат съборени още две незаконни постройки. 

Жителите на квартал "Кремиковци" в Гърмен поискаха помощ от премиера Бойко Борисов и настояха за отсрочка, за да узаконят къщите си или да намерят къде да живеят. 

По-рано днес от Българския хелзинкски комитет обявиха, че "оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция, която нарушава три международни договора, заради което страната ни може да бъде съдена".

Част от мерките, които МВР прилага за справяне с битовата престъпност по местата с преобладаващо ромско население, е увеличаване на щатовете по места. Освен това министерството смята да назначи и хора от ромския етнос като помощник-инспектори. Засега тази идея среща трудности, защото МВР трудно успява да подбере хора с чисто съдебно минало и образование. Въпреки това амбицията на вътрешния министър е някои от тези хора да бъдат обучени и дори да бъдат изпратени в Академията на МВР. 

Според анализа на МВР критичните точки с етническо напрежение има на местата, където ромската престъпност е най-ниска.

Пилотно в Бургас ще бъде изграден полицейски участък в ромския квартал "Меден рудник". Ако моделът се окаже ефективен, той ще бъде приложен и на други места. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 20:27

Не знам дали сте гледали "Тримата глупаци" на Доньо Донев ако не сте, гледайте серията с селото и змиите, таралежите и т.н. Е те това е предложението на МВР. Ще си ги въртим така , циганите, до второто пришествие.

01.07 2015 в 16:39

Каква расистка акция сънуват малоумниците от Циганския Хелзински Кмитет? Циганите не са раса!

01.07 2015 в 15:56

Според теорията на Дървин маймуните са станали хора след като са открили мотиката и палатката.

01.07 2015 в 15:40

Ще учат там, или ще набавят строителен материал за нови къщи ?

01.07 2015 в 15:26

АЛО, АМЕРИКАНЦИТЕ В АМБАСАДАТА, ЩЕ ЗАЩИТИТЕ ЛИ ВЕСЕЛИНА ТОМОВА ОТ МВР – НАТИСКА?!

САЩ
Меверейците нямат спирка, когато решат да притискат неудобни журналисти
. Публична тайна е, че сред най-неудобните за тях е Веселина Томова, собственик и главен редактор на сайта „АФЕРА“.
Четем текста за меверейския натиск и не вярваме на очите си
. Одма се сетихме за прононсираните „защитници“ на свободата на словото в американското посолство, тъй като е очевидно, че там са съчинителите на заготовките за прословутия доклад на Държавния департамент на САЩ за България, в който пишеше за „автоцензурата“. Ало, американците в Амбасадата, ще защитите ли Веселина Томова от МВР-натиска?! Или ще продължите да лицемерничите за „автоцензурата“ сред журналистите в България.

Обрали храма в Шипка, прогърмяха сайтове в деня, когато цивилен полицай звъни на вратата на Веселина Томова. Не се ли сещате кой беше от Шипка? Как може? Румяна Бъчварова не беше ли от Шипка? Може ли министърката на вътрешните работи, която медийните близачи възторжено посрещнаха като носител на нов „дух и стил“ в МВР, да обясни защо меверейците не търчат по следите на грабителите на храма, а се опитват да газят и мачкат журналистка, доказала, че „Този живот е за смелите!“?! Не стига, че меверейците станаха за смях с издирването на Ембака, а сега ни връхлита и мракобесието срещу Веселина Томова. Позор!

Апропо. Бойко Борисов ще покани ли отново Веселина Томова на кафе в Бояна като на 30 април 2011 г., за да се поразговорят за „тарикатчетата“ в ГЕРБ-Варна и ОД на МВР-Варна?

01.07 2015 в 15:12

Аз викам да ги настаним в Белене или Ловеч...

01.07 2015 в 15:12

МВР ПРЕДЛАГА?!!
На кого бе шматко?!
По линия на превенцията ли? Да не би Осиково да остане без циганска престъпност?