МВР раздува щата със 700 души

Последна промяна на 20 февруари 2015 в 10:33 10768 7

Нови 700 щатни бройки ще бъдат открити в МВР. Това предвижда проект на постановление на Министерски съвет. С него се правят промени в Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи.

С приемането на правилника през юли 2014 година след влизането в сила на новия Закон за МВР щатовете бяха намалени до 49 500. След прекрояването на закона миналата седмица, който предвижда нова структура на министерството, ще бъдат разкрити нови 700 щатни бройки и така в МВР ще има вече 50 200 щата.

Мотивите, с които настоящият вътрешен министър Веселин Вучков иска увеличение на щатните бройки, са именно структурните промени. С тях се предвижда връщането на модела, по който ведомството работеше при Цветан Цветанов. Областните дирекции на МВР остават 28, а Районните полицейски управления – 180. Дирекциите „Охранителна полиция“ и „Криминална полиция“ отново ще бъдат обединени в една Главна дирекция „Национална полиция“. Ще бъдат запазени дирекциите на Гранична полиция и пожарната, като ще бъде възстановена Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която при управлението на правителството „Орешарски“ беше извадена от МВР и вкарана в ДАНС.

Част от новоразкритите щатове са имено за ГДБОП, която преди изваждането ѝ от МВР, беше приблизително 1000 души. Ръководството на МВР смята да преназначи работещите в ДАНС във възстановената дирекция на МВР, но тази бройка няма да е достатъчна. В същото време МВР смята да назначи и нови гранични полицаи за охрана на българо-турската граница. 

Според МВР новите щатни бройки няма да изискват допълнителни бюджетни средства. 

Увеличение на щатовете в МВР искаше и служебният министър Йордан Бакалов. Тогава той обаче предложи 1700 нови щата с мотива, че намаляването на служителите във ведомството през последните години довело до това основните дейности да бъдат извършвани на ръба на възможностите. От 2010 година до сега щатната численост на министерството е намалявана 7 пъти, като към началото на 2010 г. щатовете са били 61 170 броя. От тях реално заети обаче били 56 411. Към декември 2014 година щатните бройки са 49 500, а броят на реално заетите - 47 134 души.

От 2010 до 2012 г. броят на напусналите системата бележи спад (за трите години респективно 3760, 3055 и 1786 души), но в последните две години бройката скача. Така през 2013 г. напусналите МВР са 4757, а до декември 2014 г. този брой е 4035 души.

Междувременно МВР изготви и проект на постановление, с което възлага проектирането на оградата на границата на областните управителите на Бургас, Хасково и Ямбол. Финансирането на обекта и строителството му ще бъде осигурено от държавния бюджет, но едва след като проектите бъдат съгласувани и одобрени от МВР и Министерски съвет. 

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2015 в 13:53

Предполага се, че всичките 700 души са завършили Библиотекарския институт.

20.02 2015 в 11:51

С родната милиция съм имал взимане даване 4 пъти (извън ваденето на паспорти, лични карти и книжки). Веднъж се опитаха да ме глобят за пресичане на неправилно място, но им беше припомнен ЗДвП и се отказаха, веднъж ме спряха с кола и се опитаха да си просят почерпка, но не им се получи и се отказаха да пишат акт, защото ги предупредих, че ще сложа възражение и ще си направя снимка за това къде са ме спрели. Другите два пъти се опитах да подам оплакване за разбито мазе, и в двата случая ме посъветваха да не го правя защото нямало смисъл (между другото това се оказа съвсем добронамерен и резенен съвет). Първия път подадох жалба, казаха ми че оперативната група била на адрес, и така козия крак, който крадците бяха оставили (вероятно местни наркомани) вися един месец на местопрестъплението. Втория път проявих здрав разум и послушах правохранителните органи и просто си тръгнах без да подавам жалба.
Та моят скромен опит е че МВР, извън паспортната служба е напълно безполезна за гражданите

20.02 2015 в 11:37

Айде реформата започна!!! Преобразуваме милицията в.... още милиция!

20.02 2015 в 11:04

А не е ли по добре да се закрие изцяло и да се изградят на ново всички структури . Като на всяка позиция да се организира конкурс. За половин година ще свършат с половината щатни бройки - толкова и трябват.
През това време дейността да се поеме от статистическия институт - и без това в момента само регистрират престъпленията.

20.02 2015 в 11:04


- - - * * * - - -

С ухо напред, ухо навред,
ухо и под юргана.
Ухо, за Гербер - мироглед.
Ухо за всяка баба!

Ухо зад теб, ухо край мен.
Слухтят! Да не забравя!
Ухо министър изпотен,
Ухо навред поставя.

Ухо за всяка обица!
Навред слухти ни Ушев!
Следи и дебне цял народ!
А кой влезна в кауша?

С ухо напред, ухо навред,
ухо и под юргана.
Ухо, за Гербер - мироглед.
Ухо? А резултати няма!

-
автор: Паси
коментар: (без да е соломон!)

20.02 2015 в 10:47

Нормално, след като Цецо разгони фамилията на МВР, под предлога за оптшмизация, а Йовчев го нокаутира.

20.02 2015 в 10:45

Айде разбрахме, къде ще отидат част от милиардите дето не излизаха в сметката с дълга.
Смея да твърдя, че ако щатът на МВР се намали наполовина това няма да има никакъв ефект върху нивото на престъпност.
А ГДБОП, имаше по-скоро характеристики на организирана престъпна група, а не на правоохранителна структура за борба с нея. То и за това толкова хора се самоскъсаха на изпита по български в ДАНС, защото, ако го минеш следваше проверка на полиграф.