Нинова иска лидерска среща за ревизия на прехода

ГЕРБ са поумнели, но недостатъчно, смята лидерът на БСП

Последна промяна на 28 ноември 2017 в 16:05 2854 5

От утре всичко е бюджет за нас, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Стартира второ четене на трите бюджета. По големия законопроект за бюджет сме направили 144 предложения между първо и второ четене. По законопроекта за държавното и обществено осигуряване сме направили 46 предложения и по законопроекта за бюджета на НЗОК, те са 17. Като това не са просто предложения за числа. Зад тях стои различната ни визия за България от тази на упрявляващите. Те предлагат повече пари в нереформирани системи, които ще изтекат без резултат. Философията на нашите предложения е повече пари в променени модели на здравеопазване, образование, данъчна система. Надяваме се от утре да имаме състезание на идеи, а не наддаване на числа, каза още Нинова. 

Както се знае, ГЕРБ събират подписи за промяна в Конституцията. Има предложение към нас. ДПС събират подписи за промяна в Конституцията. ГЕРБ са отказали предложението на ДПС, което е идентично с тяхното. ДПС не са подписали предложението на ГЕРБ. Обединени патриоти и ВОЛЯ ги няма никакви по тази тема. Това наддаване- кой пръв и колко подписи ще събере започва да изглежда несериозно.

БСП е единствената партия, която на най-висшия си форум - Конгрес, е давала оценка на прехода. Това се е случило на 8 май, 2016 г. Нито една от другите партии не е давала оценка на прехода. Ще прочета само изречението за приватизация - "широко рекламираната приватизация, вместо да даде по-високо качество на по-ниска цена, единственото основание в полза на раздържавяването, се изроди в безогледно разграбване и източване на създаденото при социализма национално богатство". Но в този документ ние говорим не само за приватизацията, а и за другите сфери на обществения живот, в които се е случило такова разграбване. Ето защо, и във връзка с решението на НС на БСП, предлагам лидерска среща между председателите на всички парламентарно представени партии. Ще помоля да бъде веднага след бюджета, като кабинетите ни стиковат времето, така че да е удобно за всички. Целта на тази среща е да потърсим съгласие за ревизията на прехода.

Да не бъде това еднократен акт и ПР кампания, да не допуснем да излъжем очакванията на хората, че ще има възмездие и справедливост, а накрая да не се получи нищо. Да намерим най-верните законодателни решения и всички да се подпишем под общо предложение. На срещата ще предложа обемът на ревизията да бъде разширен - с масовата приватизация, концесии, реституция, обществени поръчки и ролята на силовите групировки през годините на прехода. Ако ще го правим, нека да бъде политически отговорно. Да обхванем целия преход, да се подпишем заедно всички и да го правим само с мисълта, че трябва да отговорим на очакванията на хората за справедливост и възмездие.

Веднага след бюджета, ще поканя ДПС на разговори на втора среща за вота на недоверие към правителството.  Първата беше работна. На втората ще помоля г-н Мустафа Карадайъ да дойде и срещата да бъде с наше участие, на председателите. Според нас трябва да се уточнят две неща – времето, в което внасяме вота на недоверие и за корупция - в кои сфери го внасяме. За нас друга тема, освен корупция, не стои като вот на недоверие. Имаме решение на Конгреса си и от това няма отстъпление. Трябва да конкретизираме в кои сфери, защото не може да се говори общо, а с конкретни факти и доказателства. 

По отношение на коалиция ГЕРБ – БСП, очевидно ГЕРБ са поумнели малко от времето, когато се молеха Деница Златева да бъде министър, а аз да бъда председател на парламента, каза още Нинова.

И допълни: Но недостатъчно поумнели. Ще ги изчакаме да пораснат още малко. Какво имам предвид. Мотивите да не искат голяма коалиция са, че БСП са лоши. Мотивите за това- да не се правят големи коалиции, според нас, са много по-сериозни и държавнически. А те са – в една демокрация трябва да има управление и да има опозиция. И когато управлението и опозицията се слеят, опозиция става народът. На второ място- в една демокрация трябва да има дясно и ляво. Защото има дясно и ляво мислещи хора. И когато те се слеят и препокрият, се раждат популисти, националисти и други. ГЕРБ да узреят за мисълта, че не можеш до 8 часа на предизборния ден да обещаваш нещо на хората, в името на народа, и на другата сутрин да се обединиш с опонента си, в името на властта и парите. Това са принципни разбирания- защо не трябва да има голяма коалиция, а не само защото едните или другите са лоши. Това е нашето разбиране. За нас този въпрос е решен окончателно. Това, че и те сега направиха малка стъпка в тази насока, е добре. Но наистина трябва да извървят още много до държавническото мислене, защо не трябва да има голяма коалиция.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14730

5

spirit оригиналът

29.11 2017 в 17:35

http://pogled.info/bulgarski/samo-pitame-istina-li-e-tova-razkritiya-za-aferata-na-ninova-s-tehnoimpeks-lipsvali-2-mln-l v.91033
Нинова да отговори за парите за Техноимпекс първо.

14730

4

spirit оригиналът

29.11 2017 в 17:33

Фидел Кастро:
"Тези хора ще дойдат при вас и ще ви обяснят, че когато държавата се грижи за своите поданници, това е робство, а свободата е възможна само тогава когато се надпреварвате един с друг.
Те ще замъглят вашия ум, предлагайки на тялото ви хиляди удобства и ненужни, и извратени удоволствия, които обаче за да получите ще трябва да жертвате душата си и ценностите на дедите ви. И всичко това те ще направят за печалба, печалбата зад която всъщност се крие огромна кражба.
Те ще дойдат и ще купят вашето бъдеще и това на децата ви с пари и вие, ако не сте внимателни, ще попаднете в техните изкусно заложени клопки."

1295

3

nali

29.11 2017 в 09:07

Лидерска среща за да се разберат как да излязат чисти ли?
Ще хвърлят вината само върху бивши управляващи.
Така Бойко ще каже, че той е истинското дясно, а другите преди него са били крадци и разбойници. Нинова ще каже, че тя е истинското ляво, и че няма връзка с другите преди нея на които ще им се търси отговорност.
И така ще могат да продължат да затриват държавата, но вече в един пост преходен период.

944

2

AnderXale

28.11 2017 в 20:16

До неандарталеца срал преди мен. Нещо много бързо забравихте, че при първото управление на ОПГто хората започнаха да се самозапалват! И не сме видяли нито една сериозна идея от партия Гроб. Хвърлят се по цял ден само силни думи и нищо конкретно. А демографския срив вече е по - голям дори от военно време...

1001

1

Севтопол

28.11 2017 в 16:34

"...и на другата сутрин да се обединиш с опонента си, в името на властта и парите." А вие, Корнела, с кого и в името на какво се обединихте през 2013 г.? Само и само да свалите ГЕРБ. Вие ги сваляте – народът ги качва. Защото ви е ял попарата и не ви вярва. ГЕРБ правят закон за корупцията – и вие правите и говорите, че идеята е ваша; ГЕРБ искат ревизия на прехода – и вие искате и пак говорите, че идеята е ваша. Защото нямате собствени идеи, но имате тарикатлък в излишък.