Новите шефове на паркове и екоинспекции обявени минути преди празниците

Последна промяна на 03 януари 2014 в 19:48 4605 9

Ски зоната в национален парк

Снимка БГНЕС (архив)

Ски зоната в национален парк "Пирин"

Нов рекорд по непрозрачност постави екоминистерството, обявявайки новите директори на национални паркове, екоинспекции и басейнови дирекции минути преди коледните празници. Новите назначения бяха обявени на сайта екоминистерството далеч след края на работния му ден в петък, 20 декември – последният ден преди почивните коледни дни. По подобен начин – в петък късно следобяд бяха назначени и част от министрите и зам.-министрите в кабинета.

Конкурсите за директори на регионалните структури на екоминистерството бяха обявени преди месеци, след като през лятото министърът на околната среда Искра Михайлова уволни вкупом всички директори и назначи временни. Голяма част от и.д. шефовете запазват постовете си, а сред „новите“ назначения очаквано има и кадри на ДПС. Това личи от двете съобщения на екоминистерството за новите директори, „скрити“ в рубриката „Работа при нас“ на сайта му и публикувани около 19 часа в последния предпразничен ден.

Новият шеф на парк „Пирин“

За директор на национален парк „Пирин“ е избран Росен Баненски. Той е брат на зам.-кмета на община Банско, по информация на в. „Капитал“. Засега не е ясно дали новият парков директор не е в конфликт на интереси. Като управител на защитената територия той е длъжен да контролира ски зоната в парка, концесионер на която е фирма „Юлен“, а съакционер в „Юлен“ е община Банско.

За директор на парк „Централен Балкан“ е назначен Христо Башев – кадър на ДПС и кандидат за депутат от Габрово на последните парламентарни избори. От 2012 Башев е председател на ДПС – Габрово, а години по-рано, от 2003 до 2007 г. е бил общински съветник от БСП. Той е завършил психология и магистратура по стопанско управление, след което е учил политически мениджмънт в Академията за социална политика – София. Той заменя на поста Антон Станчев, който бе уволнен през лятото – магистър биолог със специализация по екология.

За директор на третия национален парк –"Рила", няма класирани кандидати.

ДПС – отново в екоинспекциите

Директор в регионалната екоинспекция в Пловдив (РИОСВ Пловдив) остава временно назначеният Тамер Бейсимов. Бейсимов беше главен секретар на екоминистерството при министър Джевдет Чакъров (правителството на тройната колаиция).

Русенската екоинспекция ще се ръководи от бившия си шеф по времето на тройната коалиция Дауд Ибрям. Ибрям, който бе назначен от министърката за и.д. директор, е областен лидер на ДПС.

Във Варна директор
на екоинспекцията става Ерджан Ебатин, също областен председател на ДПС. РИОСВ - Велико Търново ще се ръководи от Елин Андреев - бивш депутат на ДПС.

В
РИОСВ – Плевен директор става Радослав Илиевски. Илиевски е бивш депутат от БСП. В РИОСВ – Монтана, директор става Любомир Иванов, кадър на "Синята коалиция". В София директор остава временният шеф Ирена Петкова.

В РИОСВ – Хасково директор остава несменяемият от години Димитър Илиев. В РИОСВ – Бургас директор става Антоний Иванов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.01 2014 в 21:18

Как да не е ясно дали има конфликт на интереси?! Ясно като бял ден!

04.01 2014 в 19:01

Беѝсимов -некадърник

04.01 2014 в 18:58

Беѝсимов -некадърник

04.01 2014 в 11:15

Преди известно време бях на екскурзия в Турция. Много от горите им отдавна са били изсечени. Забелязва се масово залесяване с иглолистни фиданки. Забранено е използването на дърва за отопление.Пътищата им са перфектни.В момента се строят още магистрали. Не съм туркофил, но не мога да не се възхитя от видяното там. А ние си изсичаме горите. Пътищата ни,с малки изключения са под всяка критика. ЗАЩО БЕ?

04.01 2014 в 10:41

еми след като спахте на изборите сега и да лаете и да не лаете е все тая

03.01 2014 в 23:38

Къде са гадните тролове да коментират как българската природа -- ЕДИНСТВЕНОТО НИ ДОСТОЯНИЕ КАТО ДЪРЖАВА -- как тази природа ЗАГИВА, унищожавана от алчните бандити на власт...

03.01 2014 в 20:33

Някой май ПРЕЯЖДА с ВЛАСТ, справка областните валий/пардон управители/:)

03.01 2014 в 20:24

Няма да стане, Мечките май не бяха мършоядни.

03.01 2014 в 20:00

махат биолози и се назначават психолози..предполагам флората и фауната го изискват..силно се надявам и на фенове като балкански който много се труди тук да са му дали едно паркче ама с повече мечки..