Новите ТЕЛК-ове ще оценяват работоспособност, а не инвалидност

Последна промяна на 28 януари 2016 в 15:57 7134 7

Снимка БГНЕС

Новите ТЕЛК-ове ще оценяват работоспособност, а не инвалидност. Това обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Според готвените промени експертизата за трудоспособността вече ще се осъществява от две комисии – медицинска и социална.

Медицинската комисия ще наследи работата на ТЕЛК-овете и ще преценява вида на увреждането.

Социалната комисия пък ще има за цел да прецени от какви социални придобивки има нужда съответният човек и ако е в трудоспособна възраст, дали може да се върне на работа.

Самата логика на сегашните ТЕЛК и НЕЛК е грешна. Сега те дават преценка за намалена трудоспособност, включително за хора, които не са в трудоспособна възраст – деца и пенсионери. Освен това решението се дава в сравнение със 100% здрав човек, атлет, което трудно се получава в живота, коментира Калфин.

Той посочи и редица други проблеми на съществуващата в момента система, сред които тежката бюрокрация и липсата на контрол.

Сега много хора с увреждания не смеят да отидат на ТЕЛК, защото ги е страх да не останат без работа, каза министърът.

Идеята е с новата концепция това да се промени, като държавата помогне на този човек да се върне на пазара на труда. 

Социалната експертиза ще се изготвя от нова Комисия по експертиза за работоспособността. В нея ще участват лекар, представител на НОИ, специалист по трудова медицина и представители на Агенцията по социално подпомагане и на Агенцията по заетостта.

В експертизата ще бъде записана работоспособността на човека, противопоказните условия на труд в зависимост от увреждането му и необходимостта от профилактика и рехабилитация.

Ако човекът е работил преди експертизата, ще се решава дали той може да върши същата работа, или може да заема нова длъжност при същия работодател.

Ако човекът не може да продължи досегашната си работа или е безработен, ще бъдат обмислени възможности за преквалификация, като целта е човекът да влезе на пазара на труда.

Предстои обаче новите правила да бъдат обявени за обществено обсъждане и след това гласувани в парламента. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2016 в 23:09

След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ.
Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания .
Няма излизане от омагьосания кръг на комисиите.

30.01 2016 в 01:18

Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една комисия ТЕЛК.
В место да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може на ново да ни разкарвате нас болните да се редиме на опашки и да чакаме. Освен това в тази втора комисия ще ни връщате за още и още нови допълнителни медицински изследвания .

Защо не ни принудите да минаваме на още три четири комисии ,че да не можем да излезем от омагьосания кръг на комисиите ,та хептен да ни направите на болни идиоти.

Да ви пикам на реформата недоносче.


29.01 2016 в 20:29

Калфин хората им е писнало не от телк а от идиоти корумпирани комисии знаеш ли че във Враца имаше стелк с лекар от нои господин Младеновски на когото ми се искаше да му откъсна главата знаете ли защо защото от 95% инвалид ме свали на50% обжалвх в нелк хората дори не ме извикаха разгледаха случая по документи и знаеш ли Калфин инвалидноста ми възтановиха на 97% без да ме питат има ли още нещо след като разглеждаха документите ми.Сега искате още боклуци да им тамерите работа защото са малко тези които ги има .

29.01 2016 в 14:44

„Левият” „социален министър” Калфин , ни хвърля прах в очите с тези реформи за наше „добро” в ТЕЛК.

Втората комисия по трудоспособността към НОИ е уловката , целта е драстично да се намалят разходите за инвалидни пенсии от НОИ и социални разходи на държавата.

Антисоциалния министър Калфин води дясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните разходи за , за най уязвимите неравностойни социални групи,хората със здравни увреждания.

29.01 2016 в 08:36

Този човек тотално се излага.Той абсолютно не познава сега действащата нормативна уредба.Вчера представяйки новите си идеи на пресконференцията тотално се обърка боравейки с материя която му е напълно непозната.Набивал му е някой нещо в главата и в крайна сметка резултатът от подобни експерименти посягайки на обречените в тази държава ще доведе до изключително тежки последици.Спрете го докато е време.Не чувахте Танев сега се правите че и тия двамата не чувате.

28.01 2016 в 22:58

ЗАЩО МИ ИЗЧЕЗНА КОМЕНТАРА ТОВА Е ВАЖНО ОСОБЕННО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ????

28.01 2016 в 19:02

Бог да ги убия тоя и оня от МЗ. Искат да убият хората. След като сеподписвах 4 години в БТ, за ЕС проекта - как ще си намираме сами какво да работим 2008-2012 г изведнъж ми казаха да започна и не можели да осигурят курс. А курсът квалификация който исках беше за РИСК НА ФАЛИТ ПРИ СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО ЗА ИНВАЛИД. Защото няма как да се знае в кой момент ще има остра фаза на едно заболяване и до кога ще е в ремисия. Нито кога ще се отключи друго заболяване в следствие на първото или ен-тното . Идити, Трябва да им се отнемат и стажа и заплатите за това бзсрамие