Ново държавно дружество ще издава личните карти

Последна промяна на 17 февруари 2016 в 16:06 3451 6

Ново държавно дружество ще издава личните карти

Снимка БГНЕС, архив

Ново държавно дружество ще се занимава с издаването на документи за самоличност. Дружеството първоначално ще бъде под шапката на Министерството на финансите, а по-късно негов принципал ще бъда МВР. 

Днес правителството отмени свое решение, с което новите документи за самоличност трябваше да имат безконтактен чип, а МВР трябваше да изгради Централизирана система за персонализиране на личните документи. За тази цел МВР обяви обществена поръчка, за която беше готово да плати близо 600 млн. лв. с ДДС. Със средствата трябваше да бъдат изградени нови сгради и купена нова техника за личните карти. 

Идеята на правителството вече е друга. За съкращаване на разходите ще бъде използвана техника на Българската народна банка, която ще влезе в активите на новото държавно дружество. „И с този ресурс ще постигнем по оптимална цена при изработването на личните документи“, обясни пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

С решение от сряда правителството възлага на вътрешния министър да обяви обществена поръчка за следгаранционно обслужване на сега съществуващата техника за печатане на лични карти, но за срок до една година. Министърът на вътрешните работи ще трябва да определи нов модел за централизирано персонализиране на личните документи, се казва в решението на правителството.

Решението за прекратяването на поръчката беше взето еднолично от премиера Борисов. Според обясненията на Владислав Горанов причината е широкият обществен отзвук по темата. По тази причина предстои прекратяването и на други големи обществени поръчки. Това вече се случи с поръчката за строежа на магистрала "Хемус", както и с поръчка на Югозападното държавно предприятие. И в двете участие имат фирми, за които се твърди, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Официалният мотив на правителството обаче не е свързан с депутата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 09:06

А цената на картите ще се понижи ли? Щото тая оптимизация на разходите ако не се отрази, значи пак едни пари отиват при едни хора!

17.02 2016 в 20:31

чесъне, що не млъкнеш като нямаш хабер за какво става въпрос. поинтересувай се, прочети тук-там из нета пък тогава крякай опорни точки.

17.02 2016 в 16:48

Автентично десните както винаги на амбразурата за Пеевски. С добри намерения :)))

17.02 2016 в 16:41

Явно чашата на търпение на Европа и Турция е преляла.Не ,че при държавните фирми има по-малка корупция...но поне олигарсите на КГБ, ще бъдат елиминирани!

17.02 2016 в 16:36

Брей бе е идиот по-тъпо е!!!!

17.02 2016 в 16:33

Поредна тъпотия. Дай одържавете всичко, че да преборите корупцията. Тъпаци. Подредете си законите, лустрирайте ченгетата, осигурете върховенство на правото, пък нека видим дали "частника" ще краде. Напротив, ще свърши работата и по-качествено, и по-евтино от кое да е скапано държавно дружество. Държавата е генератора на корупция и няма как да я пребори с повече държава.