Очаква се днес ЦИК да обяви окончателните резултати от изборите

Последна промяна на 09 октомври 2014 в 07:43 2513 0

Очаква се днес Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви окончателните резултати от проведените предсрочни парламентарни избори.

По късно днес ще стане ясно и точното разпределение на мандатите в парламента. Имената на новите депутати ще бъдат обявени до края на седмицата.

В четвъртък ние ще обявим окончателните резултати, тъй като, когато пристигнат секционните протоколи, в ЦИК се извършва повторно въвеждане на всички цифрови данни и се извършват едни контролни проверки за евентуални несъответствия. Ако има такива, със свое решение, което се обявява публично, ЦИК коригира тези несъответствия и едва тогава можем да говорим за окончателни резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати. Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден, защото, след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

На база 100% обработени протоколи ГЕРБ взимат 32,66%, БСП остава на второ място с 15,41%, а ДПС е на трето място с разлика все пак по-малко от процент - 14,83%. Следват Реформаторският блок - 8.88%, Патриотичният фронт - 7.28%, ББЦ - 5.70%, "Атака" - 4.52% и АБВ - 4.15%.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !