Официално правителството няма да купува нови изтребители

Последна промяна на 07 март 2016 в 21:25 6466 10

Официално правителството няма да купува нови изтребители

Снимка Боян Георгиев/архив

Купуването на нови изтребители за Военновъздушните сили се отменя отново за неопределен период. Това става ясно от публикуваните на сайта на Министерството на отбраната Цели на администрацията за 2016 г. По този начин военното министерство ще изпълни заявката на премиера Бойко Борисов договорът за новите изтребители да бъде подписан след няколко години. Така ще бъде изпълнено и едно от първите решения на настоящото правителство, с което големи инвестиционни проекти бяха замразени до 2017 г. 

Програмата е публикувана на 1 март - денят, в който беше планирано проектът за инвестиционен разход по придобиването на нов тип изтребител да бъде разгледан в съвета за отбрана. В последния момент обаче той беше оттеглен с аргумента, че на заседанието не могат да присъстват депутатите от комисията по отбрана. Тогава от МО обявиха, че проектът ще бъде внесен отново. Сега обаче разглеждането му се обезсмисля, тъй като новият изтребител не влиза в сметките за тази година, въпреки че тази година правителството отпусна целево 80 млн. лв. за развитието на бойната авиация. 

В края на януари командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев изрази опасенията си, парите няма да бъдат усвоени, тъй като не очаква подписването на договор за новите самолети.

В програмата за тази година обаче е предвидено купуването на многофункционален модулен патрулен кораб. Очаква се да продължи работата по модернизацията на фрегатите клас Е-71. По отношение на авиацията за тази година е предвидено единствено осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Договор за това беше подписан миналата година с Полша, където трябва да бъдат ремонтирани 6 двигателя.  

Модернизационните проекти за тази година са мотивирани на първо място с програмата на правителството, където обаче е предвидено превъоръжаване на армията, така че да се намали зависимостта на страната ни от други държави. 

Подобно отлагане на един от най-големите модернизационни проекти в армията се случва за пореден път. През май миналата година военният министър Николай Ненчев декларира, че през юни същата година ще внесе проекта за нов изтребител. На последната си пресконференция миналия понеделник Ненчев обяви, че проектът за нов изтребител отново влиза в дневния ред на министерството, но само няколко часа по-късно стана ясно, че предложението е оттеглено.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 10:43

На спа-процедури в Дубай. Взела е като гадже и бат-влади, да и прави перде пред имиграционните. Все едно са влюбена двойка, а камиларите я разпарят до ушите.

08.03 2016 в 08:59

Професора се изказа гладко като Ленка. А бе, де се дяна готината Ленка?

08.03 2016 в 08:51

Ние сме в НАТОвската система за колективна сигурност. Така че, изобщо няма значение дали армията ще има някакво оръжие. Дори и да няма, турците ще ни пазят, защото са наши евроатлантически партньори.

08.03 2016 в 08:13

Няма друга армия на света, която така усърдно да е отсвирвала интересите на народа си като нашата след 9-ти - и досега.

08.03 2016 в 07:47

Абе тия що взеха толкова милиарда заем, за тоалетна хартия и сапун?!?

08.03 2016 в 07:45

Паричките трябват за развъждане на ромляни и мутри, какви изтребители?!?

08.03 2016 в 00:20

И как точно си гарантираме суверенитет, при положение че армията ни практически е обезоръжена и не боеспособна при това положение? А недай си Боже се наложи каквато и да било военна интервенция какво правим?

08.03 2016 в 00:03

Една армия не може да е по-силна от командващите и политическо и ръководство. Иронията на съдбата е, че в момента ВВС имат амбициозен, борбен и отдаден на работата си командир. Но една птичка пролет не прави. Няма как да се пребори с правителството, парламента и КОЙ ли не още.
Трагедия Българска!

07.03 2016 в 23:31

Няма друг народ като нашия, който да мрази така искрено армията си.

07.03 2016 в 21:44

:((((