От 1 януари нова държавна фирма ще гълта по 10 млн. годишно

Последна промяна на 02 ноември 2017 в 10:18 12854 0

10 млн. лв. на година ще струва издръжката на новосъздаденото Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" на МВР.

Очаква се в него да работят 300 души, които ще бъдат ангажирани с предоставянето на услуги, свързани с регистрацията на пътни превозни средства. Освен това предприятието ще разработва програмни продукти за предоставяне на административни услуги в МВР, както и с отпечатването на бланки и образци за документи. 

Стартът на предприятието беше предвиден за 2017 г., но беше отложен за началото на 2018 г. поради липса на средства. ЦПУ е единственото нововъведение, което остана след опита на Румяна Бъчварова да внесе промени в системата на МВР, станали популярни като реформата "Бъчварова"

Идеята за създаването на предприятието е администрацията на МВР да бъде разтоварена от някои дейности, с което с очаква да бъдат съкратени разноските по администрацията.

Няколко са спорните моменти при формирането на новата държавна фирма. Тя ще се финансира от държавния бюджет и от такси за услугите, които ще предоставя. В същото време в ЗМВР е заложено пари да идват и от дарения и "други източници". Така на практика се очаква в новата държавна структура да потъват много повече от заложените 10 млн. лв. годишно до 2010 година. 

В същото време в промените на закона за вътрешното ведомство е посочено, че предприятието няма да може да бъде обявявано в несъстоятелност, което означава, че ако то не успява да се самоиздържа, държавата ще налива допълнително средства в него. 

Трети спорен момент е противоречието с европейските норми и свободния пазар като се създава държавно предприятие, развиващо скрита търговска дейност и в същото време получаващо държавно финансиране. По тези причини депутати от БСП са внесли предложения за промени в ЗМВР, с които създаването на предприятието да бъде спряно.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !