Отложиха отстраняването на ръководството на КПКОНПИ до завършване на прокурорската проверка

Последна промяна на 11 април 2019 в 17:34 3954 2

Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика реши да отложи гласуването на отстраняването на председателя и зам.-председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и Антон Славчев, докато не завърши проверката на прокуратурата срещу тях.

От БСП внесоха подписка с искане за отстраняването им след като бе започната проверка на прокуратурата срещу двамата ръководители на КПКОНПИ. Причината бе съмнения около имотното състояние на Георгиев и Славчев. Членовете на комисията от БСП обаче не присъстваха на гласуването. 

Присъстващите на обсъжданията се обединиха около мнението, че трябва да се изчакат резултатите от проверката на прокуратурата преди да се гласува решението дали Георгиев и Славчев да бъдат освободени от длъжност. 

По време на дискусиите народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски заяви, че консенсусът сред депутатите, включително и тези от БСП, винаги е бил, че комисията работи "добре и усилено". Според него не може да се говори за съществуващ чадър в работата на КПКОНПИ. 

"Смятам, че няма да е справедливо и отговорно отстраняването от длъжност да бъде приложено към Пламен Георгиев и Антон Славчев. В този смисъл предлагам да се изчака проверката на съответните органи, те да ни запознаят с резултата и ако в него има достатъчно мотиви да се искат оставки на тези хора, аз ще съм първият, който ще ги гласува", заяви той. 

С него се съгласиха депутатът от "Воля" Симеон Найденов и народният представител от ДПС Ихсан Халил, а председателят на комисията Борис Ячев от НФСБ заяви, че не е съгласен с формулировката в искането на БСП. Според него е субективно какво представлява "тежко нарушение". 

"Няма как да се направи оценка дали е извършено нарушение и ако има такова, дали то се квалифицира като „тежко“. Дори в самия закон няма дефиниция на този термин", заяви Ячев.

Той завърши с думите, че от комисията работят прозрачно и неутрално и ще изискат резултатите от проверката преди да вземат решение по казуса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14730

2

spirit оригиналът

11.04 2019 в 18:25

Чорапът се разплита. Борисов прави всичко възможно да ограничи щетите. Но залогът вече е вдигнат. Ще трябват радикални промени.ДПС мълчат. Знаят, че ако мечката прескочи в техния двор, ще настане истински тайфун. Ще хвърчат тецове, сараи, къщи, имоти, курорти, булгартабаци, лафки, догановци, пеевски лекета, свинемедии и прочие боклук. Шубе.БСП и те стъпват внимателно, защото таят стари грехове.Нещата ще придобият сериозен характер, когато бъде ударен х-л „Берлин“, сметки и имоти в Дубай и други места. Метафорично и буквално. Там е сърцето на Кашчей безсмъртни. Докато не се забие копието в това сърце, тази страна и хората в нея няма да имат шанс. Въпреки всички розови репортажи и филмчета за българи, дето искат да се върнат или да останат тук. Знае го Борисов, знае го Нинова, знаят го всички.И ударът ще се случи, независимо от смелостта или страха на посредствеността.

1010

1

Georgi Gracata

11.04 2019 в 18:17

Самоизмама