"Паниката с радиацията е заради страхове отпреди над 20 години"

Последна промяна на 03 юли 2015 в 13:55 1292 4

Снимка БГНЕС

Министър Ивелина Василева

"Това може би е притеснение, което почива на страховете на хората, заради случилото се преди повече от 20 години".

Така министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира в Народното събрание притесненията на хората по повод появилата се информация, че към България пътува радиационен облак след вчерашния голям пожар край АЕЦ "Ленин" в Чернобил.

Василева визира факта, че през 1986 година след аварията в Чернобил радиоактивен облак мина над част от Европа, а българското правителство скри информацията от хората. Така хората не взеха мерки, за да се предпазят от здравословни проблеми.

Екологичният министър подчерта, че това няма как да се повтори. Василева бе категорична, че няма причина за притеснение, защото няма промяна в радиационния фон на територията на страната. Тя обаче обеща, че ако има някаква промяна, хората ще бъдат уведомени.

"Те имат достъп до информацията чрез интерент. Могат да видят каква е радиационната обстановка в страната", подчерта тя.

По думите на Василева от Агенцията за ядрено регулиране са изискали официална информация от Украинска страна за избухналия пожар и радиоктивните нива в страната. "Получили са уверение, че няма повод за притеснение", обясни министърът.

Тя каза още, че последната информация, която има, е отпреди да дойде в Народното събрание за днешния парламентарен контрол.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2015 в 01:33

:))) йод немаме, немаме и риванол, имаме липов чай, обаче тази гледа като че са и намазали маясъла с йод. прочее тази е по професия учителка по енглизки, или по трудово обучение май. и е много, много тъпа.

03.07 2015 в 14:41

И защо да няма как да се повтори ситуацията от преди повече от 20 години? А 20 години много ли ви се струват, госпожо, като имате предвид колко години е ядрения разпад?

03.07 2015 в 14:20

Вие сегашните "управници" сте същите като от преди двадесет години, та и по зле.

03.07 2015 в 13:58

Паниката с "радиацията" е от дива неграмотност и силно наливане на спам из социалните мрежи.

А понеже в Бг-то пресата раздухва истериите оттам, се получават глупости в национален мащаб.

Йод купихте ли си или си имате още от 1986-та?