Паргов: 24 май е празник на човешкия стремеж към усъвършенстване

Младежите от БСП – София с акция „Ние пишем на кирилица“

Последна промяна на 24 май 2018 в 16:44 1614 0

24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на софийската организация на партията.

„Щастлив съм да видя в тази зала толкова много пазители на българския дух в това, за съжаление, все по-бездуховно време, в което живеем“, обърна се към гостите лидерът на столичните социалисти. „На 24 май цял един народ коленичи и се прекланя пред свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. На този ден с гордост и признателност произнасяме благодарствени слова към онези, които палят огъня на познанието у децата ни, които ни даряват щастието да се докосваме до нови и нови културни хоризонти и духовни вселени. Към онези, които пазят българщината“, категоричен бе Паргов.

Според него образованието и културата не са стока, с която можем да търгуваме. „Образованието и културата са основна част от националната ни сигурност и трябва безкомпромисно да ги пазим“ – каза още председателят на БСП – София и допълни, че днес държавата ни е в огромен дълг към будителите си. „Празничното отбелязване на 24 май и словата на управляващите пред паметника на светите братя Кирил и Методий не са достатъчни да платят този дълг, когато липсват адекватни действия в полза на образованието и културата. Какво е бъдещето на България, когато човекът на знанието е обезценен, а авторитетът му е смазан от агресията на учениците и се търкаля по пода на класните стаи“, заяви Калоян Паргов.

„24 май е може би най-важната дата в годината за българското общество“, каза Паргов и допълни, че това е ден за мотивация и за духовно извисяване. „Свещеното дело на братята Кирил и Методий пренася българщината през вековете. Магичната сила на писмеността извисява човешкия дух. Грамотността показва стремежа към усъвършенстване. Затова на всеки 24 май от всички посоки ще звучи "Върви, народе възродени..." и ще ни зарежда с гордост, че "и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат...", завърши словото си Калоян Паргов.

Приветствия по случай Празника на българската просвета и култура и славянската писменост към участниците в срещата отправиха и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов и председателят на Съюза на жерналистите Снежана Тодорова. 

Младежите от БСП – София отбелязаха 24 май с акция „Ние пишем на кирилица“

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост младите социалисти от София поздравиха столичани по случай празника, като им подаряваха разделители за книги с надпис „Ние пишем на кирилица“ и свитъци с цитати от вечната българска класика. 

Акцията е част от цялостната политика на Младежкото обединение на БСП – София в подкрепа на българския книжовен език, литература и национално писмено културно наследство.

„За нас е важно българите всеки ден да си напомнят, че са длъжни да пазят и предават на следващите поколения това безценно наследство“, заяви организационният секретар на софийските младежи от БСП Петко Димитров. „Младите хора трябва да четат, но и да вникват в прочетеното. Не е клише, че книгите са прозорец към света“, категоричен е младият социалист.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !