Паргов: Паметник на граф Игнатиев да има в центъра на София

Последна промяна на 04 януари 2019 в 18:14 3171 2

Освобождаването на София е от решаващо значение за изхода на Руско-турската освободителна война, с което се открива пътят към Пловдив и Одрин, пътят към Сан Стефано и мирния договор от 3 март.

Това каза лидерът на БСП – София и заместник-председател на Комисията по образование и култура на СОС Калоян Паргов по време на тържественото честване на 141 години от освобождението на града пред паметника на Опълченеца, организирано от Столична община и Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски“.

Той припомни, че епохалните събития на 4 януари 1878 г. бележат победния ход на храбрите воини на генерал Йосиф Гурко - онзи дързък и самоотвержен преход през скованите от студ и дълбок сняг склонове на Стара планина в името на свободата на София, в името на бъдещето на братския славянски и православен български народ. Припомни и проявата на солидарност със софиянци, която демонстрират европейските консули Леандър Леге - на Франция, Вито Позитано - на Италия и Йозеф Валдхарт - на Австро-Унгария, категорично отказали да напуснат София и така не допускат опожаряването на града и унижожението на населението.

„Свободата на Отечеството има твърде висока цена. Тя е в саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове и дъщери на България, на българските опълченци. Но нейното постигане и възтържествуване става възможно с пролятата кръв и себеотрицание на братския руски народ. Нашият народ оценява тази висша саможертва на Русия и руския народ като нравствен подвиг и определя Руско-турската война от 1877 - 1878 г. като Освободителна“, отбеляза в словото си Паргов.

Лидерът на столичните социалисти изрази надежда, че представителите на различните политически сили заедно ще се противопоставят на всеки опит за разделение между българския и руския народ. „Ще кажем на висок глас - членството в Европейския съюз не означава прекъсване на вековни родови и исторически връзки с Русия. Не означава да загърбим православните ценности, да се отречем от вяра и културна идентичност. А означава да работим за възтържествуване на истината - европейската цивилизация е немислима без приноса на православните славянски култури, каквато е българската. Немислима е и без великата руска култура, която роди високи хуманни идеали“, категоричен бе Калоян Паргов.

Председателят на групата на БСП в СОС призова кмета Фандъкова и всички общински съветници да подкрепят инициативата за изграждане на паметник на граф Игнатиев в центъра на София и на следващия 4-ти януари да имат възможност на положат цветя и пред него.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

948

2

Oggie Petkov

06.01 2019 в 11:02

Нека първо руснаците направят паметник на Левски в центъра на Москва.

475

1

Чалгомраззз

05.01 2019 в 17:57

На София и без това не и личи, че е Българска столица...не'ква АССР по скоро...фандъкова-Оставка!!!