Пенсиите се вдигат с 5,7% от юли 2019 г.

Последна промяна на 18 септември 2018 в 11:30 2034 1

Снимка pixabay.com

Пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7% от 1 юли 2019 г., показват разчетите за следващата година, съобщи социалният министър Бисер Петков пред bTV. 

Това е резултат от увеличението на средния осигурителен доход, което е с 8,7%.

Таванът на пенсиите ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв., посочи той. 

На въпрос за за заплатите и пенсиите в страната на фона на предстоящата зима и съответно очакваните по-високи сметки Петков посочи, че България е една от страните в ЕС с на-бързо растящи заплати. Той подчерта, че средната работна заплата се е увеличила с 8,3% за една година, но базата е ниска и затова увеличението не се усеща достатъчно от хората. 

Министърът коментира и закона за социалните услуги, по който все още се работи, но се очаква да влезе за обсъждане в парламента през ноември. Необходимостта от промени в предлаганите социални услуги доведе до протести на майки на деца с увреждания. 

„Проектът на закона за социалните услуги ще промени коренно регулациите и има две ключови думи – достъпност и качество”, посочи Петков.

Той уточни, че в законопроекта се предефинират самите социални услуги и дейности, като ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

„Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания, и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това, ако се налага да постъпи в болница, иска да вземе кратък отдих или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа”, обясни Петков.

В тези случаи хората с увреждания ще бъдат настанявани например в дневен център. Предстои изграждане на центрове за хора с увреждания.

На въпрос коя ще е институцията, която ще се грижи за това, Петков уточни, че тези функции ще се изпълняват от общините, като това е стъпка към децентрализация на услугите. 

В законопроекта се предвижда и създаването на нова агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги, а целта е да има превенция на настъпващ риск. 

Промените предвиждат още социалните услуги да са достъпни за много по-широк кръг хора, не само за тези в риск.

За промените са предвидени допълнително 244 млн. лева в бюджета за следващата година, но сумата трябва да бъде утвърдена от финансовото министерство.

Бисер Петков коментира и предвиденото увеличение на заплатите в бюджетния сектор. 

„Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура. Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход”, каза Петков и допълни, че според него тази мярка няма общо с предстоящите европейски и местни избори догодина.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо.

„Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни Петков.

Според него са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5810

1

мнение от IP

18.09 2018 в 11:54

Еми, справедливо е...Доган си купи ТЕЦ за няколко пенсии. Високи са пенсиите. И заплатите са високи, какъв е този темп на нарастване над 8%! Взимаш 450 лв. и ти дават още цели 37 лв. Това германци, това англичани си мечтаят за такива пари, ама няма.....Тук не разглеждаме въпроса с колко поскъпна парното. Ама то и нашето парно, както знаете, е най-евтиното в света...