Плевнелиев: Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент

Последна промяна на 16 октомври 2015 в 13:08 2157 27

Снимка БГНЕС

Президентът на България Росен Плевнелиев изрази съжаление за развръзката в снощния инцидент, където емигрант беше застрелян и убит от гранични полицаи. 

Прессекретариатът на президента изпрати позицията на Плевнелиев като съобщение до медиите. Представяме ви текста без редакторска намеса: 

„Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант. Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени.

Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите.

Държа да подчертая, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация.

Отново напомням, че България беше една от първите държави в Европа, които станаха обект на засилен миграционен натиск и които предприеха спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на Европейския съюз. Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната.

Използвам този трагичен случай да призова лидерите на държавите членки на Европейския съюз всички да спазваме европейските правила и да се придържаме към регулациите, които ние, убедените европейци, сами сме изработили и сме призвани да спазваме. България ще продължи отговорно да изпълнява задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави.

Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2015 в 22:23

Тоя що не вземе да се извини. че полицаите не са почерпили "горкичките" мигранти (егати и думата) с хляб, сол и рахат локум! И това ми било президент - въобще не ми се говори за главнокомандващ... чудя се как не му е хрумнало армията да носи полички!

16.10 2015 в 22:08

Кого защитава тоя? Бандитска група, проникнала НЕЛЕГАЛНО, без документи, с агресивно държане. Според закона полицай може да използва оръжие "...при задържането на лице, извършило престъпление...".

НАРУШАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА И НЕЛЕГАЛНО ПРОНИКВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Жалко че не са ги изтрепали всичките.

16.10 2015 в 19:15

Хора, форумници - споко бе - не му обръщайте внимание на тоа. Он още коги се кандидатираше за глава - разказваше колко е печен и как у Русията на гости на брат си се е разхождал без капа на -30 градуса студ за да се доказва. От тогава е сбъркан - менингит ли, нещо друго ли е - но му се е отвила бурмичка у тиквето.

16.10 2015 в 19:00

"Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант... " Олелеле извиняваме се ,че нелегален мигрант въоръжен тръгнал да преминава незаконно границата, това е гавра. Пълен кошмар !

16.10 2015 в 18:46


МРЪСНА ДОЛНОПРОБНА ОТРЕПКА, НАЙ-ГОЛЯМАТА И НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНА ИЗТРИВАЛКА.........

16.10 2015 в 18:14

Аз пък изразявам огромно съжаление към българите за нелепия Прецедент! Как може да наречеш некомпетентността на ръководството на МВР "нелеп инцидент"?! ДА засекат над 50 нарушители и 30 км след това да ги чакат само 3-ма полицаи - това се казва НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, липса на възможности, престъпна немарливост, но не и "нелеп инцидент". Реакцията на МВР показва, че там са МООООГО зле. Границата ни не се охранява, единствено се информираме за преминалите нарушители и МВР дори няма намерение да ги задържа - как иначе ще изпрати само 3-ма полицаи срещу 50? Добре, че не се е стигнало до повече смърт или до "нелеп инцидент" с някой от граничните полицаи. Няма да се учудя ако точно това е била идеята на авторите на поредната ювелирна акция. Вече всички политически лица подхождат пожарникарски.

16.10 2015 в 17:23

да напише извинително писмо на командира му в ИДИЛ, който го е пратил...а може и направо на саодитите , то е същото.

16.10 2015 в 17:18

@spirit: Виждам една пробойна в иначе добре замисленото ти планче.
Завоевателите се отличават драстично от нападнатите страни.
На външен вид.

Сещаш ли се?

16.10 2015 в 17:14

Няма нужда от толкова дълъг текст.
Накратко:

Р,Плевнелиев-Президент на България-нелеп инцидент.


Айде готово.

16.10 2015 в 16:52

Идиот!