Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за глобите за къмпингуване

Последна промяна на 12 март 2016 в 14:45 4519 4

Снимка Сергей Антонов

Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд на Република България, съобщават от пресслужбата на президента.

Президентът приветства "тази част от промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености. Няма как да не бъде подкрепена направената първа стъпка в тази посока с обвяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм."

Държавният глава обаче очаква от институциите, отговорни за осъществяване на държавната политика в областта на туризма и за опазване на Черноморското крайбрежие, да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове.

"Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности. Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това", посочват от пресслужбата на президента.

Плевнелиев е на мнение, че е необходима "цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени."

Президентът не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване.

Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране, посочват от Президентството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2016 в 00:41

Вето бе мишка нали си президент! Тия турски курви ни се качиха на главите бе роби! Сега просто ни тестват кога ще ни кипне с измислици. Дразнят ни и се забавляват като блеем безсилни! Ама нали редактират вот пак ще ни ебват и при нови избори.

Цветанов знаете ли че е завършил във Вършец - училище за бавно развиващи се? Той и Тиквата са над вас! А над тях шегаджията от сараите с порциите от народа!

12.03 2016 в 19:24

Поредното потресаващо незнание на граматиката струи от плаката -
Не сме ние проблемЪТ!!!
Неща като уникалното рекламно пано - Търсете бикЪТ!
УЖАС!

12.03 2016 в 16:00

Трябваше да наложи вето, но не му стиска!

12.03 2016 в 15:06

Така е! Пази си незаконната виличка на скалите мишленцето!