Плевнелиев: След Крим кой е наред? Балканите?

Последна промяна на 30 април 2014 в 14:41 10485 13

Снимка Боян Георгиев

Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които в съветско време се наричаха "близката чужбина". Кой е наред? Молдова? Балканите?

Това казва в интервю за френския вестник "Експрес" президентът Росен Плевнелиев. Българският държавен глава коментира, че кризата в Украйна застрашава страната ни, като в Крим, "а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация"

"Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ, без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Плевнелиев. Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които дежурят по мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство Air Policing, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период на последните 20 години. 

Позовавайки се на отношението на българските политици и резервите им към налагането на санкции срещу Русия, Плевнелиев определя България като русофилска страна. Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Той обаче подчертава, че въпреки всичко България остава проевропейска държава.

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", отбелязва Росен Плевнелиев.  

Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и
демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл. "Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев.

Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл. "Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2014 в 22:56

балкански защо не си завреш глават обратно в гангренясалата путка на майка си и там да пукнеш в мазните и сокове :)

питам просто де

01.05 2014 в 12:20

Хехехе, всички чужди компании представени в България плащат на българските си служители много по-малко, отколкото на своите служители в Западна Европа за една и съща работа.

А в същото време цените са изравнени със западноевропейските, а понякога са и дори по-високи. Прецедента това не го ли знае, или се прави на разсеян?

Да не говорим колко са мизерни пенсиите в сравнение със западноевропейските. За 25 години демокрастия, толерастия и либерастия доведохте народа до просешка тояга.

И продължавате да лъжете, колко било хубаво в Еврогейския съюз и педеро-атлантическия алианс. Може и да е хубаво, ама само за вас, не за обикновените хора.

01.05 2014 в 09:37

Професор Балкански, ЕС и като цяло западната цивилизация не раздава подаяния, а създава условия да се напънеш ти самия и сам да си вдигнеш стандарта.
Това разбира се е трудно да се схване от простата ти фашистка, комунистка и незнам още каква кратуна.
Като си прост, некадърен и мързелив ще се задоволиш с това, което обществото ти даде. Ако си обаче и арогантен, и агресивен, какъвто си, сопата превъзпитава.

30.04 2014 в 22:21

Ето къде си плащат червените изверги на троловете да нападат. Има един човек в България, който казва истината и е готов да се опита да ги спре и те напъват яко, за да си излеят всичката простотия. Смърт на мафията от отрепки в управлението, да живее президентът и да живее България!

30.04 2014 в 19:35

За любопитните и търсещите истинното знание ЕДНА ИНТЕРЕСНА КАРТА, на
http://joyreactor.cc/post/1193906

30.04 2014 в 18:33

Дааа,и да турим Гоце Архара!По леко другарко,не че президентчето ни е много ажур,ама засега си е добре!Нека комсомолеца да седи,поне не пречи!А и от време на време ,се изказва както си требе!