Политици излизат на светло от архивите на Военното разузнаване

Последна промяна на 27 май 2015 в 16:53 4949 7

Политици излизат на светло от архивите на Военното разузнаване

Имена на популярни в обществото хора, сред които и политици, може да излязат наяве, след като бъдат разсекретени архивите на Военното разузнаване. Това прогнозира председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, след като днес министърът на отбраната Николай Ненчев днес подписа заповед, с която новият директор на Служба „Военна информация“ се задължава да предаде близо 33 хил. архивни единици на Комисията по досиетата.

Предаването на архивите се превърна в ябълка на раздора между разузнавателната общност и политическото ръководство на Министерството на отбраната. Бившият шеф на разузнаването Веселин Иванов напусна поста си, след като отказа да предаде архивите. Основният мотив за това беше, че в документите има данни за чужденци, работили за българското разузнаване, а разкриването на имената им би застрашило живота им.

Убеждението на министър Ненчев и на шефа на Комисията по досиетата обаче е, че в тези архиви не се съдържат такива документи.

„Не мога да споря с него или да го оборвам. Г-н Иванов искаше да подпишем, че архивът ни е предаден, при условие, че има още непредадени 33 хил. архивни единици. Аз такова нещо не мога да приема“, коментира пред журналисти Костадинов. Той обясни, че „едно е досието на привлечен чужд гражданин, който да работи за нашата старана, но друго е, когато има папка и чужд гражданин е бил обект на разузнаването“.

Прогнозите му са, че от тези документи ще излязат имената на политици. „Тези документи има какво да ни кажат. Сред тях може би ще се разбулят митове и за други личности от обществения, икономическия и политическия живот“, коментира той.
Неговата колежка Екатерина Бончева допълни, че до този момент в архивите на Комисията по досиетата са получавани архиви за чужди граждани, които не са свързани със службите и до момента информацията за тях е опазена и не е оповестена.

„Задължих Служба „Военна информация“ и нейния директор да предаде архивите на Военното разузнаване. Дълбоко съм убеден във всичко това, което правя и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страниците за репресивните структури на комунизма. Разбирам натиска това да не се случи. Вероятно ще има още тайни, които не знаем, но през 2015 година, 26 години след промените, ние трябва да продължим напред свободни от тайни и зависимости. В това решение, вярвам, е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни като Полша, Унгария и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви“, каза министърът на отбраната, след подписването на заповедта и на споразумение с Комисията по досиетата.

Ненчев обясни, че забавянето за подписването на заповедта е свързано със смяната на ръководството на разузнаването. „Исках новият директор да поеме изцяло тази отговорност“, обясни той.

Предстои да бъде уточнено как ще бъдат предадени архивите. Те ще бъдат съхранявани в базата на Комисията по досиетата в Банкя.

Това е последният непредаден архив на комунистическата държава и в него се крият тайните на този период. Това е нещото, което много отдавна трябваше да е направено. Положихме много усилия, аз самият зададох много въпроси към министъра, за да разясня въпроса дали има заплаха за действащите разузнавачи. От това, което получих като отговор, имам увереност, че сме подготвили достатъчно добре нещата нормативно, за да няма заплаха за действащите разузнавачи“, коментира пред OFFNews депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Той обясни, че в базата на Комисията по досиетата в Банкя са взети всички мерки за сигурност за съхраняването на архивите.

Неговият колега Мартин Димитров обясни, че досиетата на Военното разузнаване са били една от най-строго пазените тайни. „Аз поздравявам персонално Николай Ненчев, че имаше смелостта, която никой друг не намери, да свърши тази работа докрай. А за да продължим напред, трябва да продължим на чисто. Тези тайни и зависимости да бъдат ясни, за да може България да бъде истински член на Европейския съюз, свободна от държавна сигурност, от комунистическия режим и от всички пакости и бели, които преживяхме“, каза той пред журналисти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2015 в 08:55

Откъде накъде досиетата на българските граждани ще са публични, а мръсните досиета (предимно за контрабандни канали) на разни меркантилни чужденци ще са засекретени! Да са мислили когато са се хващали за пари да служат на българския потиснически комунистически режим и последващите го български криминално-контрабандистки политически шайки, самообявяващи се за "партии"! Освен това 99% от "агентите" им в чужбина са МЪРТВИ ДУШИ, "получаващи" ежемесечни БЕЗОТЧЕТНИ хонорари, устновяваши се по частните банкови сметки в чужбина на ошопарените "разведки" със зелени партенки! Айде стига с номенклатурно-шуро-баджанашката скъпоструваща ни "Емил Боевщина" в РУМНО (СВИ) и ПГУ (НРС)!

27.05 2015 в 23:40

По точно беше...Вече се нарича по друг начин.

27.05 2015 в 23:23

За тия които не знаят-"Първо главно управление" е външното разузнаване...

27.05 2015 в 23:19

Проблема съвсем не е в архива на военното разузнаване!!! Псевдонимите "Сава","Павел","Гоце","Буда" и още десетки други са известни от години.И КАКВО ОТ ТОВА!!!
През 2007-8 покрай истерията наречена "ЗАКОН ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ" по думите на човек от "кухнята" , "на всяка врата в Първо главно имаше по един,два некролога....и все млади момчета.Вие това няма как да сте го видели , но аз съм го видял..."

Пак ли ще го "отнесат" патриотите , докато ония свини главните виновници властват,крадат и дерибействат??? Толкова ли сме прости??? Колко пъти ще настъпваме мотиката??? Защо не се разсекретят САМО досиетата на "служилите" преди 89-та??? Защо ПАК в ръцете на продажници(разбирайте политици) ще попаднат имената на хора , които рискуват живота си за родината???

27.05 2015 в 20:17

Щом Алилуята се радва, начи мирише.

27.05 2015 в 20:12

Някой има ли информация кои други страни от ЕС са оповестили имената на военните си разузнавачи?

27.05 2015 в 19:22

25 г нищо за политиците не е излезло на светло. ....по чисто политически причини.
Та сега ли?
А дали, ако нещо излезе, ще е истината?
А истината прави политиците независими и способни да управляват без зависимост.
За плебса остават слуховете и жълтите компромати.
Нескончаемите ченгеджийско -мутренски -комунистически номера.