Помпео обещал на Борисов сделката за F-16 да отговаря на заделения бюджет

Последна промяна на 20 декември 2018 в 10:32 2528 1

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е заявил ангажимент да работи с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на изтребителите F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

Това се посочва в изявление на държавния секретар Майк Помпео, публикувано на страницата на Държавния департамент и цитирано от БНР. Помпео и Борисов проведоха телефонен разговор, а българската правителствена пресслужба витиевато обясни, че двамата са говори по теми, свързани със сигурността и енергетиката. 

Съединените щати приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител, се посочва в изявлението на Помпео. Заявяваме ангажимента си да работим заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16, заявява още той.

Ето пълния текст на съобщението:

Съединените щати приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очакват нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.

Както подчертах в разговора си с министър-председателя Бойко Борисов на 18 декември и както заместник-държавният секретар Съливан изтъкна по време на своето посещение в София през изминалия уикенд, Съединените щати заявяват ангажимента си да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

През последните 25 години Съединените щати са предоставили над 200 милиона долара под формата на помощ, свързана със сигурността на България за повишаване на професионалното ниво на нейните въоръжени сили и тяхната взаимна съвместимост в рамките на НАТО. Съединените щати са инвестирали също така и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона ”Ново село” и военновъздушната база “Граф Игнатиево” като част от Европейската инициатива за възпиране и планира да продължава да прави това и в бъдеще. Съединените щати ще продължат да дават приоритет на инвестициите в България за изграждане на взаимната съвместимост в НАТО.

Съединените щати очакват да приключат окончателните преговори с българското правителство.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1335

1

ПешУ

20.12 2018 в 12:26

Направо се просълзих ... Обещават, че щели да спазят изискванията по конкурса и да спазят договора... Че те ако не го спазят - нали ще бъдат изхвърлени от търга, и ще има неустойки (ако не са съвсем продажни нашите политици разбира се) ... 'Инвестирали' в полигон. То и ние инвестираме в тяхната армия, защото им предлагаме безплатно база и полигон... Та ако се направят сметките - да не се окаже, че ние сме на минус от 'цялата им помощ' до момента? Говорят, все едно са спечелили и търг и всичко...