Правителството решава утре за подаването на документи в Банковия съюз

Последна промяна на 17 юли 2018 в 13:20 1205 0

Правителството решава утре за подаването на документи в Банковия съюз

Правителството ще гласува подаването на документи за влизане в Банковия съюз на ЕС утре. Това съобщава БНР, като се позовава на Министерството на финансите.

Кабинетът се ангажира, след като получи зелена светлина за влизането в обменно-валутния механизъм ERM II, да направи постъпки за присъединяването към механизма за тясно сътрудничество.

Механизмът за тясно сътрудничество реално предоставя надзорни функции на Европейската централна банка върху българската банкова система. Апликацията за влизане в него трябва да се подаде минимум пет месеца преди страната да влезе в единния надзорен механизъм. През този период тя трябва да направи редица законодателни промени, с които да узакони надзорните права на Франкфурт.

Миналата седмица България получи символична покана за влизане в обменно-валутния механизъм, известен като "чакалнята" за еврозоната. Въпреки че първоначално не приемаше условието, в крайна сметка България склони да влезе едновременно в ERM II и в банковия съюз. За да се случи това, трябва да бъдат подадени съответните документи в Европейската централна банка. Финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат именно за тези действия на утрешното правителствено заседание.