През юли влизаме в чакалнята на еврозоната, обяви Борисов

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2019 в 22:00 3641 3

През юли България ще влезе в чакалнята на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за 25 години от дейността на фондация "Конрад Аденауер" в България. 

Бюджетите ни са на излишък. Ръстът на контрабандата е под 5%. Безработицата е под 5%, само тези, които не искат да работят, не работят. Огромен фискален резерв, "златен резерв", изреди Борисов.

Той допълни, че тази година Брутният вътрешен продукт ще бъде над 120 млрд. лв., а държавният дълг в края на годината ще е 17,5%, което ще е най-ниското ниво в Европа. 

"Защита на външните граници. Една държава има за пример в Европа, защитила външните граници и Шенгенското пространство на ЕС, и тя се казва България. Нула миграция, всичко през официалните КПП-та. Всичко, което правим по газовия хъб "Балкан" го съгласувам, за да няма изненади после за нашите решения. Всъщност, продължението на "Турски поток" се казва "Газов хъб Балкан" и тук вече става "Балкански поток", продължи Борисов.

Той коментира, че не очаква националистите да постигнат успех на изборите за Европарламент, и посочи, че за него големият риск за Европа не са популистите, а е възможността за военен конфликт, без да посочи обаче откъде идва опасността.

"Стигне ли се до армията е загубена работата. Трябва да се намери разумно решение, не трябва да повтаряме историята. За това водим прагматични отношение", каза Борисов.

От фондацията "Конрад Аденауер" похвалиха Борисов.

"България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен", посочи ръководителят на фондацията за България Тростен Гайслер. 

"Днес мнозина завиждат на България за ниския държавен дълг, страната е и уважаван член на ЕС, проведе едно успешно европредседателство и има право да се гордее с всичко това", допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

3

kokoten

22.02 2019 в 13:22

...къде ли щяхме да бъдем ако не беше Мутрата и шайката му....

3172

2

Стърголета

22.02 2019 в 10:57

Като ви е толкова ОГРОМЕН фискалния резерв, да бяхте погасили от външния дълг дето натрупахте последните години бе отворко

9214

1

XR4

21.02 2019 в 23:53

То ако се вярва на БиБи от поне пет години сме в Шенген...