Президентът ще спаси Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Последна промяна на 05 октомври 2015 в 10:56 4803 6

Президентът ще спаси Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на точката от закона за военното разузнаване, с която се дава зелена светлина настоящият му началник Йордан Бакалов да бъде отстранен от поста. 

Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти. Вчера стана ясно, че Бакалов има намерение да подаде оставка, след като промените в закона бяха гласувани в последния момент. Те бяха внесени от БСП и подкрепени от депутатите на ГЕРБ. Според новите изисквания шефът на военното разузнаване трябва да бъде военен.

Доколкото разбрах президентът ще наложи вето върху тази точка, заради която Йордан Бакалов няма да може да е шеф на военното разузнаване, каза Борисов и и обясни, че е разбрал това от Радан Кънев. "Ще събера моята парламентарна група да видя от какви мотиви са се водили, защото не е тайна, че аз бях човекът, който го предложи на военния министър", коментира Борисов.

Не съм чул Бакалов да си е подал оставка, каза Борисов и допълни, че ще коментира, когато я види. Обясни, че ще се включи към искането на реформаторите за вето, защото харесва Бакалов. Припомни, че той не е "някой взет от улицата", а бивш вътрешен министър и член на вътрешната комисия в парламента.

На въпрос за начина, по който гласуваха депутатите от ГЕРБ, Борисов каза, че е изненадан: „Много изненадващо беше. Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен този си свой кандидат, така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо, като е военно разузнаването, да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в Комисия „Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч, не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества", коментира Борисов. 

По думите му законът ще бъде прегласуван след изборите: „Вето, след това прегласуване на текста след изборите“. 

Министърът на правосъдието Христо Иванов също обяви, че подкрепя желанието на Реформаторския блок президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху променения Закон за служба "Военна информация".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2015 в 06:55

След като миризливата пастърма Надка-Патка стана амбасадор в една от най важните за страната амбасади - в Турция - не виждам пречка и този главоч да стане ако ще и командир на Карловската Бригада, и началник на Оперативното Управление на Щаба на Армията и шеф на Военното Разузнаване, а и значка на парашутист да му дадат! Елена Тъп-тодорова в Америка - Надка-патка в Анкара - двата колоса на българскат дипломация -и помежду -им шеф на военното разузнаване - акордеонист-любител. Защо не??

05.10 2015 в 14:45

Тиквочев как се прави на умряла лисица..

05.10 2015 в 14:18

Ало, черният помияр, кой казал, че началникът на ВР трябва да е учил в СССР. Ми да сложат някой демократ, който е завършил Уест Пойнт. Може и да не е непременно генерал, ама да е с подходяща квалификация за спецификата на работата, а не да е политическа калинка - поредно "реформаторско" другарче, на което трябва да намерим място на държавната ясла.

Бах ти порнографията правят "реформаторите"! То бива несъразмерна лакомия за лапане ...

05.10 2015 в 12:56

Именно поради това написах, че със сигурност в СВИ има достойни хора, които не са били част от русофилската номенклатура на ДС, но такива философи (дървени), разбира се, ще заподозрят, че инакомислещите са "червени". Изразявам лично мнение, че е по-добре за директор на СВИ да бъде достоен човек, част от системата, който не е сътрудничил на ДС. As simple as that!

05.10 2015 в 12:37

До тъпите русофилски мекерета.

Не ви ли увират мурзилските кратуни, че няма как генерал, учил в СССР да стане шеф на военното разузнаване на държава от НАТО? Явно не ви увират...

Е, червени боклуци, ще трябва да го разберете. Не може шеф на ВР да е човек, който ще снася всичко на блядовете.

За комундетата от БСП е ясно, но да се каже кои от ГЕРБ са гласували.

05.10 2015 в 11:30

Пореденото доказателство, че в политическия живот в България не е важно какво си направил или не си направил, а кого познаваш.... едва ли в СВИ няма по-квалифицирани хора (които не са част от ДС) от този инженер-металург - една безспорно много добра професия, която е тясно свързана с военно разузнаване.