Пропаганда, лъжи, паника: Русия първа заговори, че България е във война

Последна промяна на 18 ноември 2015 в 14:10 29070 47

Карикатура в "Шарж и перо" - руския отговор на "Шарли ебдо"

Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, заяви миналата седмица президентът Росен Плевнелиев пред британския всекидневник Independent. Прокремълските кръгове у нас веднага го обвиниха в "деменциални проблеми" и "опозоряване на България". Премиерът Борисов пък призова "да си мерим думите".

Терминът "хибридна война" се появява за първи път в началото на 2005 г. - за да се опише стратегията на "Хизбула" по време на войната в Ливан. Оттогава определението "хибридна" доминира в голяма част от дискусиите за модерно и бъдещо водене на военни действия - днешните противници използват конвенционални и неконвенционални, показни и прикрити средства, за да се борят със западното превъзходство в конвенционалното водене на война. Хибридните заплахи не се ограничават от общоприетите средства за воюване, а включват и тактиките на кибервойната, информационната война (от десетилетия хората, които се занимават с нея, носят прозвището "диванни войски") и пропагандата.

Държавните руски медии всъщност първи заговориха, че "България се готви за война". В края на януари българската редакция на държавното радио "Гласът на Русия" лансира версията "за опасността от въвличането на България във война на НАТО срещу Русия".

Най-силен пропаганден ефект постигна твърдението, че "в някои градове на България – София, Сливен, Шумен и други, младежи получили повиквателни със цел къде да се явят при обявяване на мобилизация в случай на военни действия".

Впоследствие от българското министерство на отбраната излязоха със съобщение, че у нас не се мобилизират войски, нито тече подготовка за война срещу която и да е държава.

Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка, съобщиха на 28 януари от МО.

Подобен пропаганден сценарий с разгръщане на истерията "народът ни е изправен пред война с Русия" се реализира през март и в Чехия.

Главно действащо лице в него е Петър Цвалин - член на областен комитет на Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която разполага с 33 депутати в Долната камара на чешкия парламент и 3 евродепутати.

Той пише, че "мъжете и жените в Чешката република са изправени пред риска отново да застанат пред военните окръжия. Това предполага изменение в Закона за отбраната и се дължи на влошаването на състоянието на сигурността в Европа и необходимостта да се реагира бързо на потенциален конфликт. Или поне така твърдят някои". Това, дословно, са аргументите на комуниста. Статията на Цвалин беше публикувана в няколко леви и ултралеви издания в Чехия.

Чехия разкри как работят руските шпиони

През септември чешката контраразузнавателна служба BIS публикува своя официален годишен доклад, в който се посочва, че Русия се опитва да създаде нов Коминтерн в страните членки на ЕС, базиран на концепцията на Александър Дугин за неоевразийството, и за целта активира пропагандни и шпионски мрежи в Европа. Приликите със ситуацията в България са поразителни, въпреки че нашите служби досега не са излизали с публичен доклад, в който подробно са описани действията на прокремълските лобисти.

Конкретно в Чехия руската агентура разчита не толкова на симпатията на гражданите към политиката на Кремъл, а на негативните нагласи към САЩ, ЕС, НАТО и демократичните ценности, пише в доклада на BIS.

Кои са полетата на действие на руските специални служби? Енергетика, пропаганда, влияние сред руската емиграция, влияние сред гражданите на ЕС, за да "симпатизират" на политиката на Кремъл.

Постоянно фиксираме на територията на Чешката република доста сътрудници на руските специални служби - част от тях работят в посолството на Русия. Руснаците се интересуват от чешката ядрена енергетика, те са на мнение, че битката за енергетиката не е загубена, коментира прессекретарят на BIS Ян Шуберт.

Руското разузнаване нанася вреди не само на интересите на Чехия, а и на НАТО и ЕС, категорични са от BIS.

Москва активно работи с руската емиграция, като създава и контролира различни движения и обществени структури в Чехия. Целта е руснаците, лоялни на разузнавателните центрове в Москва, да представят диаспората при различни политически и обществени събития в Чехия. За руските спецслужби работят и чехи: част от тях за пари, други - на идеологическа основа.

Москва активно използва чешки политици, общественици и журналисти. Причината е - чехите да повярват, че пропагандните послания и предателските действия са извършени от техни сънародници, а не от руснаци.

Пропагандата с бежанците

Aко за зрителската аудитория в Близкия Изток и Африка Russia Today се стреми да създаде антизападни настроения, то за публиката в ЕС руската пропаганда внушава ислямофобия.

Днешните бежанци са богати хора! Защото не всеки може да си позволи толкова скъп поход. Откъде те получават пари? Стана ясно, че американски благотворителни организации помагат много на бежанците, твърди специалният кореспондент на "Комсомолская правда" Даря Асламова.

От септември тази година прокремълският таблоид излиза и на български, а публикациите на Асламова, че "Европа е залята от пълчища алчни мигранти" се препачатват и превеждат от издаваната в Бургас "Комсомолская правда". Вестникът пише: "България и бежанците - надежда всяка оставете".

Карикатура в "Шарж и перо" - руския отговор на "Шарли ебдо"

Всяка сутрин край банките се извиват колосални опашки от мигранти, те получават пари във всеки град, в който пристигнат. И в Белград, и в Будапеща, и в Атина - значи, тези пари все пак някой им ги изпраща, по време на целия им път. Въпросът е кой. Както става ясно, частично - това са американци. Тоест, става дума за много ясна стратегия. САЩ няма да го кажат на глас, но по всичко излиза, че те имат интерес от притока на бежанци към Европа. Не към Америка, а именно в Европа, разсъждава Асламова.

А и е твърде странно, че толкова много хора точно сега изведнъж се втурнаха в Европа от Африка, Сирия и Ирак. Значи някой им е обещал планини от злато, щастие, твърди специалният кореспондент на "Комсомолская правда".

Асламова е автор и на няколко тенденциозни за България и българите публикации, в които твърдеше, че "климатиците в столицата София са рядкост", "нашите братя българи предадоха Русия, но я обичат", "България е гробище на православното братство".

Във всяването на паника беше "активирана" и Ванга, която е изключително популярна и в Русия.

В репортаж на руската НТВ се твърди, че Ванга е предсказала "нашествието на нелегалните мигранти", които ще донесат в Европа "нови, непознати досега болести".

Прокремълският телевизионен канал интерпретира думите на Ванга така: "Хората ще падат по улиците без видими причини. Ще се разболяват хора, които никога досега не са боледували".

На фона на "пророчествата" на Ванга НТВ всява паника за "бактериологична бомба, която е надвиснала над Европа".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 22:12

Всички на опашка на лукойл, да видим колко сме солидарни...България беше първа.. После Украйна, но там поддадоха, доста са си диви.. Тук само един болен остана да прави прецеденти..шах с пешка - добро начало.

18.11 2015 в 21:50

Обикновен лай-нар! Няма дори част от интелекта и класата на Продев, който имаше някаква чест и достоинство и качества, пък макар и със средно образование.

18.11 2015 в 20:33

Обединена Европа е силна. Разединена Европа е слаба. Кое може да разедини Европа? Национализмът и шовинизмът. Кое може да разбуни и вдигне рейтинга на националистичесите партии? Нахлуването на чужди мигранти с друга религия. Сега остава да попитаме кой има сметка от разединена Европа. Може би този, който търгува с нея и иска да има богат пазар? Или може би този, просто има вековни комплекси и имперски амбиции? Или пък този, който просто мрази, без да е наясно защо? Знае ли човек...

18.11 2015 в 20:17

Уфнюзърите ми изтриха коментар, в който питах защо статията е неподписана?!

Да фак!

18.11 2015 в 19:29

sk,
Всяко ново начинание има своите спънки. Абсолютно вярно е, че електронното гласуване може да се компрометира. Но ако оставим настрана чисто техническите проблеми, се опира до политическо решение. Има ли политическа воля, ще се намерят и средствата. На всички е ясно, че това е бъдещето. След време историческите романи ще започват така: "Това се случило по времето, когато все още хората гласували на листчета хартия.".

18.11 2015 в 19:26

Истината е за тези,които я търсят, а за останалите... да припомня коя е специалният кореспондент на "Комсомолская правда" Даря Асламова.

http://e-vestnik.bg/2011

18.11 2015 в 19:05

@аргин
Основният проблем при електронното гласуване, както са го замислили като електронна анкета е, че няма средства, с които да се докаже несъответствие. Оффнюз има цяла тема за подправката на миналите избори, но има хартии, които могат да се сравнят, ако разбира се има някой, който се интересува.

18.11 2015 в 18:34

sk, въпросът никога не е бил в това дали изборите ще са подправени или не, а кой го интересува?

Ти знаеш ли и в момента дали не са подправени? Имаш ли идея колко фалшиви бюлетини са пуснати?

18.11 2015 в 18:34

sk, въпросът никога не е бил в това дали изборите ще са подправени или не, а кой го интересува?

Ти знаеш ли и в момента дали не са подправени? Имаш ли идея колко фалшиви бюлетини са пуснати?

18.11 2015 в 18:26

@Пантарей
Младите хора 90% остават там, където са отишли. Връщат се само децата на партийната номенклатура, защото тук животът им е уреден и най-некадърните, и мързеливите, които не могат да се реализират там. Това прави много възможен тоталитарен режим, вече си имаме пример с бодигарда на Живков. Колкото до електронното гласуване, президентчето толкова го лансира, защото, смята че жена му ще спечели милиони от това, а както видяхме изборите в Турция организирано се подправят. При електронното гласуване, както са го замислили, няма да има възможност за проверка и изборите задължително ще бъдат подправени, не само при гласуващите от Турция. Истината е по-различна от пропагандата.