Радан Кънев: Да бъдем на масата, а не в менюто

Последна промяна на 30 април 2018 в 12:36 2876 0

Преките икономически ползи от влизането в Еврозоната са значителни: Голямо улеснение за търговията, особено при малките фирми; По-сигурна банкова система; По-ниски лихви по кредитите; Предимство за туризма...И все пак, въпросът е в много по-голяма степен политически и особено - въпрос на национална сигурност.

Това написа на страницата си във фейсбук зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. В текста му се казва още: 

Еврозоната се превръща в политическо ядро на ЕС, много скоро там ще се взимат ключовите решения. Нещо повече - със сигурност това ядро ще е значително по-малко бюрократично, с много по-ясни и съответно - демократични политически процеси. 

Държавите извън еврозоната ще трябва от една страна да се съобразяват в огромна степен с тези решения, а от друга - гражданите им ще бъдат лишени от участие в дебата и вземането им. А интересите на българите и холандците (например) съвсем не са идентични. Защитата на българския интерес изисква да бъдем на масата, а не в менюто...

В момента сме изправени пред три проблема:Неискреност на управляващите в заявките за членство; Неспособност да се извършат необходимите за членството реформи; Тепърва разгръщаща се национална кампания против членството, активно подкрепяна от три групи:  Местна и тук оперираща чужда финансова мафия, достигаща във влиянието си до самата БНБ; Преки проводници на чужди на ЕС интереси (за които България е важна именно като пробита периферия, а и всяка слабост на ЕС е добре дошла) и Новите "полезни идиоти" на Кремъл, които са свестни хора, но "консервативно-патриотичните" им опити да си намерят симпатизанти/избиратели пряко обслужват горните две (силно свързани помежду си) групи.