Радан Кънев: ГЕРБ и БСП въвлякоха цялото общество в мафиотска война

Последна промяна на 04 май 2013 в 16:44 3961 10

Радан Кънев
Радан Кънев

Радан Кънев е адвокат по професия, съдружник в адвокатска кантора. Член на ръководството и председател на младежката организация на БЧК до 1998 г. Публицист, автор на десетки политически публикации и на политическия интернет-дневник „Записки на реформиста“. Заместник-председател на ДСБ от 2011 г. Отговаря за социалната политика в партията. Водач е на варненската листа на коалиция ДСБ-БДФ.

 

Преди дни използвахте следната метафора „бюрокрация е ръкавица на мафията”. На кого е нужна тази „ръкавица” и как може да изхвърлена?

В рамките на моя живот (роден съм 1975 г.) имах възможността да видя и грубата власт на диктатурата, и грубата власт на групировките и мутрите. Днес привидно не е така. Има демократична процедура, има формална икономическа свобода, дори и привидно свободни медии. А всички виждаме, че истинска свобода на инициативата няма, че истинска свобода на словото няма. Всеки мой приятел, всеки от хилядите събеседници в кампанията го потвърждава. Какво ни спира, какво ни ограничава, ако не е ботушът на диктатурата и бухалката на мутрите? Вездесъщата бюрокрация, върховенството на чиновника. Може да сме демокрация, може да сме формална пазарна икономика, но не сме правова държава.

Зад произвола на чиновника стоят същите интереси на мафията – на едрата номенклатура от късния комунизъм, на техните производни от групировките. Те купуват изборите, те организират партийните назначения, те упражняват властта си с ръкавицата на бюрокрацията. Ограничават конкуренцията, опорочават обществените поръчки и търгове, насърчават местни и национални монополи, „подрязват крилата“ на дребния и семеен бизнес.

По тази причина българите живеят в крайна несигурност – няма гаранции срещу злоупотреби от страна на властта, няма защита срещу корупция, няма доверие в правосъдието, т.е. в изпълнението на задълженията и закрилата на уж свещената частна собственост. Тази несигурност е пряка причина за икономическия упадък. Варна е много типичен пример – най-лошата администрация, най-високи нива на корупция и като следствие – незапомнена в историята на града бедност и безработица.

Решението е в нови правила. Ясни, прости и валидни за всички норми, които да ограничават произвола на бюрокрацията. 

Голяма част от българските социолози не изключват избухването на нови протести през есента, особено при невъзможност за съставяне на правителство. Според вас , реалистичен ли е подобен сценарий? Има ли шанс за малкия и средния бизнес в ситуация на спирала от избори и протести?

Такъв сценарий е възможен единствено, ако БСП и ГЕРБ категорично доминират следващия парламент и рискуват съдбата на нацията в името на собственото си разбиране за партиен интерес. Очевидно е, че вътре в тези партии се водят жестоки битки, че те въвлякоха цялото общество в мафиотска война, която няма връзка с изборната кампания и с реалните проблеми на хората. Сформирането на следващо правителство може да се превърне в заложник на същите конфликти. А гражданите имат нужда от бързи и смислени решения на проблемите – на безработицата, монополите, сриването на дребния бизнес. Спирала от избори и протести ще е много опасна за икономиката.

Сред целите в предизборната програма на ДСБ са създаването на нова заетост и достойни пенсии. Кои са конкретните стъпки за постигането на тези две цели?

Нова заетост може да бъде създадена от малкия бизнес и от самонаетите. Наивно е да очакваме големи и международни инвеститори в момент, в който самите българи нямат доверие на институциите и пазара. Трябва да върнем доверието на малкия бизнес с бързо приемане на закони, които многократно да улеснят започването и поддържането на семейни и занаятчийски предприятия, да премахнем бариерите, да ограничим произвола. От една страна, трябва да се приеме предложението ни за Кодекс за малкия бизнес, който да изброи изчерпателно правилата за започване на различни видове стопанска дейност. Да въведем уведомителен вместо разрешителен режим, за да могат хората да започват работа незабавно, а не след многомесечни инспекции. Трябва да намалим осигурителните доходи и прагове за десетки видове професии и занаяти, да премахнем праговете в изостаналите и бедни региони. Трябва да намалим данъка за едноличните търговци и да възстановим патентния данък за много дейности. 

Пенсиите са функция на приходите в НОИ. За да има прилични пенсии, трябва да има повече осигурени лица, и то осигурени на реалния си доход. Според нас най-важно е да възстановим справедливостта в пенсионната система, равновесието между вноските и получаваните пенсии. Да премахнем всички привилегии. Така ще насърчим хората със средни и по-високи доходи да не ги укриват и да плащат вноските си.

Твърдите, че 600 хил. българи, които са активни и работоспособни, могат да извадят страната ни от кризата. Но как тези българи могат да бъдат мотивирани да го направят?

В голяма степен отговорих на този въпрос. Свободата в икономиката не е даденост, за нея са нужни здрави институции, които да налагат еднакви правила, да ограничават бюрокрацията и монополите. Връщането на доверието в институциите бързо ще възстанови и доверието в пазара. Хората искат да гарантират доходи и образование за семействата си и предпочитат да го направят чрез семеен бизнес. Но трябва да видят институциите готови да им съдействат, не да им пречат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2013 в 09:59

Това, което говори Радан Кънев е самата истина. Безработицата идва но некадърното управление на ГЕРБ, които не са никаква дясна партия. Аз вярвам на ДСБ, защото те са вадили страната от по-големи кризи и имат ясна визия какво трябва да се прави. А колкото до това, че са се скътавали, не е верно, в парламента бяха може би най-активните с предложения за закони, с питания към министри, с коментарии. Това, че не са ги давали по медиите се дължи на това, че първо от Борисов никой не можеше да се "вреди" на телевизионния екран, а и всички знаем, че голяма част от медиите са слугински!

05.05 2013 в 13:29

Г-н Кънев,

а според Вас безработицата откъде идва ???????? Това да не е концерт по желание? Нещо май изобщо не акцентирате върху образованието, а? Не виждате ли в момента, че младежи на по 20 години изобщо нямат желание да учат, мразят, хулят и плюят наред? И какво ще ми говорите за инвестиции! Вие чувате ли се какви ги дрънкате?!?!?!??! Последните 4 години си направете рисърч и вижте какви компании са влезли в България и как КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ СИ НАМИРАТ РАБОТА ВЕДНАГА !!! Прочетете и тогава говорете! Стига сте пяли истории с пълни фантасмагорий!

05.05 2013 в 13:19

Авторът на коментираната статия е прав - ако се вгледате във вестниците и в екраните на телевизорите, и се ослушате пред радиото, ще видите, че и подслушваните, и подслушващите, почти изцяло са част от нашата родна любима мафия. Тези, които защитават едните или другите - до голяма степен също. Така че това, което наблюдаваме сега, не е предизборна политическа борба, а борба за власт между различните крила и пера на една и съща мафия - българската.
И точно по тази причина тези скандали при цялата им атрактивност почти не дават отражение върху изборните нагласи на народа.

05.05 2013 в 12:16

2009 г.: Иван Костов - Синята коалиция: „Ние подкрепяме ГЕРБ, защото такава е волята на българския избирател, защото споделяме еднакви ценности и принципи като членове на Европейската народна партия, защото по този начин БСП и ДПС ще отидат в опозиция, ще бъдат ревизирани делата им в управлението на страната и виновните политици ще получат заслужено наказание."

05.05 2013 в 10:22

Но кога обществото ще тръгне срещу мафията?

05.05 2013 в 00:54

PROSTAK ...A TI KAKVO ISKASH ,DA SE MALCHI???

04.05 2013 в 21:45

Радане, много ди интересен. Докато вие гледахте безучастно, даже от време на време подкрепяхте милиционерите, БСП се опитват да направят нещо в интерес на правдата. А вие гледате отстрани и се чудите ква глупост да измислите за да изпъкнете колко сте десни.

04.05 2013 в 19:50

След всичко сътворено или по-точно разсипано от десните, в икономиката, морала и религията, демографията, културата, образованието, здравеопазването, отбраната, обществения ред, науката, международните връзки и къде ли не в скъпата ни татковина и да се хвалиш с това е par exellence проява на пълно малоумие!!! Да му мислят тези, които се довериха на такива малоумници, сега глупостта на първите се товари на главите им! А през изминатите години след последните избори за НС, партията на лицето от снимката, непрекъснато подкрепяше партията на "грубата власт на диктатурата, и грубата власт на групировките и мутрите" или по-точно ОПГ на мутрата с прозвище "тиквата", която бе изгонена от властта от протестиращите българи, а преди споменатите избори й адвокатстваше пред европейските десни боклуци, които сътвориха невижданата криза на капитализма и във всички области на живота на хората в ЕС. Вида се от цял свят до къде я докараха и нашите и европейските десни цървули - резил след резил!

04.05 2013 в 19:16

С повечето сентенции съм съгласен с Радан Кънев. Но да не забравяме, че ДБГ е отроче на СДС, а те създадоха доста сини олигарси, някои от които в последствие станаха "независими" или играят със силния на деня. За червените е ясно, те и сега дърпат конците в БСП. Проблемът е, че производството в България стана екзотика и те загубиха базата си от електората. Явно е, че трябва промяна на управляващите, за да имаме шанс за развитие и успех.

04.05 2013 в 17:05

"ГЕРБ и БСП въвлякоха цялото общество в мафиотска война"

ГЕРБ са си мафиоти и това го знаеха всички, само дето ДСБ се правеше на "ни чул, ни видял" допреди 2-3 мсеца. А за БСП, ами много е удобно, когато хем някой друг ти вади кестените от огъня, хем ти дава възможност да го хулиш, че са му оцапани със сажди ръцете. Ама, ДСБ, какво да ги правиш.