Радан Кънев: На Борисов му се иска да е като Орбан, но няма качества

Какъв Шенген, щом т. нар. "патриоти" продават паспорти, казва водачът на евролистата на Демократична България

Последна промяна на 17 май 2019 в 13:02 2956 1

Водачът на листата на „Демократична България“ – Радан Кънев и съпредседателят на обединението Христо Иванов, представиха вижданията си за политиката в България и Европа по време на лидерското си участие в сутрешния блок на бТВ.

„Ние направихме обединението преди повече от година и то доказа, че генерира не просто опозиция и алтернатива, а съвършено конкретни предложения, за това как страната ни да излезе от това безвремие.“ С тези думи, лидерът на „Да, България!“ и съпредседател на „Демократична България“ – Христо Иванов, постави началото на разговора.

Номинацията на Радан Кънев за водач на листата, г-н Иванов коментира като:

„Напълно естествена, защото за нас Радан винаги е бил от правилната страна на историята. Водил е усилието за демокрация, за права и за върховенство на правото в България.“

Радан Кънев потвърди, че процесът на създаване и консолидиране на политическото обединение е естествената необходимост на демократичната общност, за демократите и гражданите, които искат промяна.

На въпроса – какъв е вашият профил, съпредседателят на Демократична България обясни:

„През нашите конкретни позиции и политически заявки може да се види, че няма никаква идеологическа разлика между трите формации, които формират нашия съюз. Ние се чувстваме изключително комфортно в център-дясното пространство и в борбата за отстояване на европейския идеал за демократична и свободна България. Това илюстрира и името на нашето обединение.“

Радан Кънев допълни:

„Ние сме на едни и същи позиции по най-важните въпроси пред цяла Европа, пред целия континент пред целия съюз. На второ място – ние сме на едни и същи позиции по всички вътрешнополитически въпроси на България. И трето – съюзът на либерали и умерените консерватори от центъра и дясното е това, което е придвижило Европа през тези 70 години към мир, богатство и към благоденствие. А съюзът между този център дясно и еколозите, които вече са центристка формация в цяла Европа, ще направи новите големи крачки на нашия континент. Демократична България е заявка за това, което предстои да с е случи в Европа - един мощен, прогресивен и умерен центристки съюз.“

На въпрос дали трябва непременно да отпадне европейският механизъм за сътрудничество и проверка двамата представители на обединението поясниха, че неговото запазване е необходимо докато България не постигне целите, заложени в този механизъм. Христо Иванов беше категоричен, че това е работещо правосъдие, гарантиращо законност и справедливост за всички български граждани и никога не може да бъде разглеждано като предаване на националната кауза, а тъкмо обратното.

"Ние ще застанем до хора като Лаура Кьовеши, които са готови да се борят за реално изпълнение на базовата ценност на ЕС - законността", каза още той.

Относно България в Шенген и Еврозоната, водачът на листата Кънев коментира, че са налице два ключови проблема - единият е при нас, другият е в Западна Европа и европейските националисти. По думите му въпросът трябва да бъде зададен към българските националисти, които очевидно са против влизането на България и българския бизнес в шенгенското пространство.

„По-големият проблем обаче е, че ние имаме абсолютно неразкрита и потулена афера с продажба на български паспорти от така наречените ни патриоти“, каза Кънев.

Последните оставки и рокадите в политиката, Христо Иванов, определи като невъзможността на ГЕРБ да управлява.

„Българските граждани очакват членството в Европейския съюз да им донесе реална законност и реална борба с корупцията. Виждаме как вече 10 години ГЕРБ лъжат, че ще въведат тези стандарти, а всичко е само камуфлаж. България има нужда от политическа сила, която може да гарантира реформа в правораздаването и реална борба с корупцията“, категоричен е бившият правосъден министър.

Радан Кънев от своя страна подчерта, че справянето с корупцията и изграждането на обща европейска прокуратура и правосъдието са безспорни приоритети и в Европейския парламент.

„Ние от Демократична България няма да браним корупцията пред Европа, а ще я разобличаваме и ще работим за общи и силни европейски политики, които имат пряко въздействие върху отделния български гражданин директно. Това е дълга политическа борба, но ако не сме ние, със сигурност няма кой друг да я води“, каза той.

Относно контрола на евросредствата и ролята на европейските представители и европейската прокуратура за справянето с „къщи за тъщи“ и кражбата на средства по различните европейски програми, двамата политици бяха единодушни, че имаме нужда от силна европейска прокуратура.

Темите, свързани с отношението на Европа към Русия и енергийните проекти, Радан Кънев коментира така:

„Това е голямата тема за европейската енергетика и т.нар. Европейски енергиен съюз. Ние сме най-голямото пространство на качествен и свободен живот, към което всички искат да бягат. Европа, когато е единна, може да налага справедливи и честни условия за всеки гражданин и фирма. А защо българските евродепутати от БСП и разединените патриоти гласуват против европейската газова директива, защо ГЕРБ се въздържат, което по същество е вот против? Ето за това ние трябва да бъдем представени в Европейския парламент – ясно се видя, че само ние защитаваме енергийния интерес на всеки български гражданин, фирма, бизнес, а именно – евтин ток и евтин газ. С това можем да сме конкурентни в действителност, а не единствената ни конкурентост да се изразява във факта, че българите мизерстват със смешната цена на труда.“

banner 2 300x250

По темата за европейските политически семейства, Радан Кънев подчерта, че като евродепутат ще бъде част от широкото мнозинство в групата на ЕНП – хора демократи, които поставят свободата и върховенството на закона над всичко.

„В ЕНП хората с комунистически манталитет са много тясно малцинство, аз ще бъда част от широкото мнозинство, което ще работи за промяна на имиджа на партията“, каза той.

Относно ролята на ГЕРБ в ЕНП, Кънев бе категоричен, че на Борисов много му се иска да е като Орбан, но няма личностните качества.

"Той е в сферата между колебанието и отлагането“, посочи водачът на евролистата и зам.-председател на ДСБ.

Относно Апартаментгейт, Христо Иванов подчерта, че постепенно българските демократи, включително тези, които са гласували за ГЕРБ, започват да търсят алтернатива и няма да я открият в БСП. Този пинг-понг на редуване на новото и старото БКП, между Нинова и Борисов, не може да продължи. Трябва реална трета алтернатива, която е способна да налага реформи, да прокарва реформи и да отстоява модернизацията. Борисов показа, че не може да прокара и едно решение, единственото което го интересува е да участва в пазарлъка за нов главен прокурор, за да си гарантира безнаказаност. Но нека е ясно, че сега гражданите имат реална алтернатива в дясно и център и тя се нарича Демократична България.“

В заключение водачът на листата Кънев напомни, че всички важни въпроси, свързани с качеството на живот и здравето на децата ни, се отлагат през последните десет години. „Децата ни кашлят от септември до май, а ние строим завод за боклуци, за да усвоят някакви депесари милиони. А парите от ЕС, предназначени за чист въздух, не се използват, защото мерките за това са болезнени и означават край на „дървената мафия“. Всички говорим и за престъпността и крайната бедност в ромските махали, но политическите мошеници, и от ДПС, и от националистите, предизвикват нарочни сблъсъци, за да могат да се хранят от нагнетеното напрежение. А какво е решението? Образование.“ И запита риторично: „А къде е образованието?“. 

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14739

1

Victimized

17.05 2019 в 13:18

"И трето – съюзът на либерали и умерените консерватори от центъра и дясното е това, което е придвижило Европа през тези 70 години към мир, богатство и към благоденствие. А съюзът между този център дясно и еколозите, които вече са центристка формация в цяла Европа, ще направи новите големи крачки на нашия континент. Демократична България е заявка за това, което предстои да с е случи в Европа - един мощен, прогресивен и умерен центристки съюз."

Това е на практика такава мешавица от политически идеи и различия, че не прави абсолютно никакъв смисъл.
Консерватори с десни и либерали с еколози живели заедно щастливо до края на света.
Практически означава, пазим статуквото в Европа, и ще се опитаме да го пренесем и на нашата политическа сцена.
Но цяла Европа иска промяна и тя рано или късно ще дойде. Понеже политиката на расовата идентичност и миграцията, следенето и филтрирането на интернета са все неща които говорят за нов тоталитарен режим. Все неща които са сътворени от тези същите.