Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Последна промяна на 24 май 2019 в 22:05 1261 1

„Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

В словото си държавният глава припомни думите, че „преди кирилската азбука България е била силна, но не и велика, защото е имала дворци, но е нямала училища“.

Румен Радев посочи, че родината ни дължи своето богато културно наследство именно на българската просвета и духовност, българския език и азбука, които са вградени здраво в основите на нашата държавност и идентичност. „Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни преведе през превратностите и изпитанията на времето“, подчерта президентът.

Той призова да пазим това богатство и добави, че само това не е достатъчно, защото светът се движи напред с бързи крачки.

„Да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но не по-малко важно е каква култура и духовност, каква наука и образование развиваме днес и какво инвестираме в бъдещето на нашите деца“, обърна се президентът към българските учени, артисти, писатели, художници, поети, музиканти, творци и журналисти.

Румен Радев изрази признателността си към българските дейци на образованието, културата, науката и духовността, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни национално самочувствие и продължават да прославят България по света.

Държавният глава отново изрази благодарността си на генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която по негова покана посети България и участва в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. „Тя сподели не само уникалния празник на един народ на духа, но изрази своята признателност към нашето богато духовно наследство и остана истински възхитена от таланта на българските деца“, заяви Румен Радев.

С музикални изпълнения гостите на приема поздрави хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15036

1

Стефан

25.05 2019 в 00:26

Мда. За разлика от любителката да пише аматьорски есета за четворка в осми клас Караянчева, "тъпият шапкар" Радев умее да каже и важното, и хубаво, и на място. И не клишета, по случаи, по които отдавна-отдавно е казано всичко.