Радев за председателството: Не видяхме какво става на запад от Западните Балкани

Последна промяна на 03 юли 2018 в 10:59 1815 0

Комплиментите за Председателството не трябва да ни заблуждават. Състоянието на ЕС е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки.

Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“, цитиран от  „Фокус“.

„Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика“, посочи той. „Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС, по време на Председателството“, обяви президентът.

„Изминаха 3 дни от края на Председателството, медиите вече бълват анализи, някои от тях могат да се окажат с кратък срок на годност. По времето на първото Председателство се случиха критични за ЕС събития, самото време беше критично“, коментира държавният глава. „Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос сегашната му архитектура, а според някои и неговото съществуване“, заяви Румен Радев. „Благодаря на всички сънародници, които вложиха усилия в логистичен план. Администрацията ни реши проблемите и беше на висотата на отговорностите“, каза още президентът.

Според държавния глава Западните Балкани са били приоритет за София, но са изпаднали от фокуса на Обединена Европа.

„Миграцията открои дълбоки разломи в ЕС, които застрашават единството му и открояват редица институционални слабости“, заяви Радев. „Европа сама не смогва да следва дневния си ред. Къде остана Бялата книга, която трябва да има решение поне през 2019 година“, попита президентът. „Накъде отива Европа и успяхме ли по време на Председателството ни да търсим отговори на този въпрос - уви не“, коментира Румен Радев. „Надпреварата за закриване на досиета, може да доведе до закриване на самия ЕС“, посочи той. Според президента пропуск на Председателството е, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място. „Пропуснахме голям шанс, тъй като 3 последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС - България, Австрия и Румъния са Дунавски държави с отношение към този проблем“, каза още държавният глава.

България не видя какво се случва на запад от Западните Балкани, смята Радев.

„Без наше участие бе сформирана нова група за военни интервенции, която включва само 9 държави. Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази група, какви са критериите, на какъв принцип са поканени тези държави“, заяви президентът.

„Изплуват нови въпроси и тревоги за отношението между Косово и Сърбия, за ситуацията около Македония, за реалната стойност на Софийската декларация“, коментира държавният глава. „Противоречията остават и няма гаранция кога ще бъдат решени“, обясни той. „Имаше стремеж Председателството да се използва за вътрешнополитически пиар със всички произтичащи от това последствия“, каза още Румен Радев.

banner 545x