Рали състезателят от БСП Крум Дончев: България е мястото за новия завод за автомобили

Последна промяна на 07 май 2019 в 11:03 6125 0

Следвайки логиката на инвестиционните процеси в автомобилния сектор, България би била най-логичната дестинация за откриването на нов завод за автомобили на територията на Европейския съюз, смята кандидатът на БСП за евродепутат и един от най-обичаните автомобилни състезатели у нас Крум Дончев. 

През последните месеци най-големият световен производител на коли - германският "Фолксваген" оглежда терени, на които да изгради нов завод в региона. В момента изборът е сведен до три държави - Сърбия, Турция и България.

Според него причините затова са, че имаме относително стабилна макроикономическа рамка, ниско заплащане на труда спрямо съседните държави, макар и с по-високи нива на безработица от Румъния, Унгария, Чехия и Полша, което предполага обезпечаването на човешкия ресурс за даденото производство.

"У нас има силен недостиг на т.нар. специализирана работна ръка, която е необходима в автомобилното производство. Основна причина за това според него е лошата и небалансирана демографска политика, която се наблюдава през последните няколко години и води до демографска криза. България се обезлюдява, отливът на качествени кадри е огромен, и у нас остава само ниско квалифициран персонал", посочва Дончев.

Рали състезателят смята, че предимствата на България са изключително благоприятното географско положение на страната, което дава бърз и лесен достъп до пазарите от Западна, Централна Европа и Азия.

До колко обаче тази сделка защитава бъдещето на българския работник и българската икономика като цяло или ще се наложи България да инвестира средства, за да отговори на високите стандарти зададени от инвеститора е отделен въпрос, по който Крум Дончев поясни, че ще е изключително голямо предизвикателство да се адаптира транспортната инфраструктура спрямо нуждите и изискванията на инвеститорите.

Кандидатът за евродепутат сподели също така, че за осъществяването на толкова мащабен проект в България е от изключителна важност да се задържи активното, младо българско население, което е така необходимо именно за привличането на подобни сериозни инвестиции. Това от своя страна би довело до успешно развитие на транспортната
индустрия, която генерира 17% от БВП на страната.

„Реализирането на подобен голям проект би следвало да привлече допълнително над петдесет стратегически инвеститори, свързани с основното производство. Именно те, могат да са гръбнакът за развитието на регионалната политика в България.“ – каза Дончев.

От БСП са за една единна, равнопоставена политика, която да насърчава младите хора и да доведе до стабилизиране и възход на нацията като цяло, за да може да се достигнат развитите икономически държави.

За просъществуването на автомобилното производство в България са необходими инвестиции със справедливо заплащане към хората. Колкото до финалното решение дали този мащабен проект ще се осъществи в България, важен фактор може да се окаже стремежът на БСП за излизане от демографската криза, чиято основа е разработена в платформата „Визия за България”, заявява Крум Дончев.