Реформаторите: ДПС да поеме отговорност за нападението над журналисти

Последна промяна на 06 октомври 2015 в 16:37 2989 4

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев

Очаквам ДПС и водачът на листата за общински съветници в Самоков и настоящ народен представител да поемат политическата отговорност за действията на своите кандидати.

Това написа във Фейсбук депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, по повод нападението над екип на Нова телевизия от кандидат за общински съветник в Самоков.

Народният представител призовава министъра на вътрешните работи да предприеме незабавни действия за изясняване на ситуацията и за задържане на извършителите. "Надявам се МВР да не допуска подобни ситуации по време на предизборната кампания и да гарантира обществения ред", се казва още в изявлението на депутата.

"Като народен представител, избран от региона, лично ще следя да няма политически чадър над извършителите, заявява Делчев.

"Свободата на словото е най-ценната част от демокрацията. Недопустимо е това да се случва в 21 век в демократична страна и на журналисти, докато изпълняват задължението си да предоставят на обществото обективна информация", написа още реформаторът.

"Ако се окаже, че наш кандидат за общински съветник има отношение, пряко или косвено, той трябва да напусне. Ако откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем като наш съветник", каза лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция по-рано днес.

От БСП също излязоха с официално становище по случая. Публикуваме декларацията на "столетницата" без редакторска намеса:

Българската социалистическа партия остро осъжда посегателството над екипа на Нова телевизия. Надя Ганчева, Михаил Кръстев и Валентин Иванов са отишли в Самоков за да изпълняват мисията си на журналисти – да информират обществото дори за най-уродливите му явления. Посрещнати са с ритници и юмруци.  Не може да има извинение за подобно поведение. Тук етносът, политическата принадлежност или социалното положение на извършителите нямат отношение. Отношение има само правото на всички български граждани на сигурност и неприкосновеността на свободата на словото.

Призоваваме отговорните органи да изяснят възможно най-бързо случая и да предприемат действия той да не се повтаря. Не можем да си позволим репортерите да се боят от физическа саморазправа. Свободното слово у нас е достатъчно ограничено и без това. А без свободно слово, без достъп до информация, не можем да твърдим, че живеем в демократична държава.

Уверяваме колегите от Нова телевизия в нашата съпричастност. Сигурни сме, че те няма да се поддадат на страха и ще продължат съвестно да практикуват своята професия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2015 в 02:07

Ванка, рублофил и трол вече се изтърка, смърф роден наш!

07.10 2015 в 02:01

Ванка, ти провокатор ли си?
Случаят е недопустим, но факт!
А ти нагнетяваш обстановката с "факти" ...от къде?
Телевизия Алфа, а?
И ме мързи да ти давам цитати за новата N-та поред Римска Империя .
Айде холан, смърф!

07.10 2015 в 00:36

ДПС не поема- само го подава.

06.10 2015 в 20:28

Е, ама какво се пените 'бе?!:)
Чудя ви се на акъла?!
Защо вярвате, че след като цар Киро, два пъти е помилван от Президенството с укази, на Български Президенти, че тези хора ще спазват законите на България и няма да посягат на всичко, което им обърква интересите?!
Та те повечето, циг@ни вече официално приемат исляма и се чудим защо ни замирисва на кръв със зеле?!
Чудни хора сте вие, всичко се радикализира, Турция сее бежанци и предизвиква войни, а вие се чудите защо циганите не зачитат законите на Р.България или защо са станали незабелязано: турски цигани - вие да не си мислите, че беше случаен Възродителният процес на влашкия циг@нин от Правец, който изгони най-умните и образовани турци в администрацията на Турция и остави само онези, които терористи, като Доган и филолози, могат да яхат, докато ЦК на БКП, ДС, ВКР и ДКМС си изперат паричките и ви набият в лапите на Ердоган, като на преден план излезнат атакисти, вмро-йци, прости пожарникари-милиционери, готови да ви яхат до последния бейски вилает, докато ви предлагат спасение на ...душите?!!!:)
Четете малоумници, четете на кого ви предадоха българските двойни агенти - родоотстъпници:
"Турски дипломат е предупреден, че ще бъде изгонен от България, ако продължи да пропагандира за автономия на райони със смесено население в страната ни, пише Фрогнюз. Дипломатът говорил също как Османската империя щяла да възстанови старите граници, които включват и големи части от нашата страна.

От най-високо място в държавата ни турският дипломатически представител бил предупреден, че няма да търпим подобно поведение, което провокира добрите отношения между София и Анкара.

България е особено чувствителна към подобни действия, особено в ситуация, когато от територията на Турция към нас напират хиляди бежанци, някои от които крайни ислямисти.

"Скоро ще има турски вилает в България. Кърджалийско може да поиска автономия и това ще е свободната воля на хората, които живеят там. Майка Турция ще подкрепи тези хора, защото това повелява законодателството, както и правата на човека. Аллах е над всички". Това са част от уверенията, които се разпространяват в някои райони със смесено население в България.

Проповедници на подобни теории давали пример с вилаети като Бингьол, Биледжик и Гюмюшхане, които по територия и население били подобни на Кърджали. Службите ни имали сигнали, че в Разградско, Шуменско и Търговищко също пълзи подобна пропаганда.

По Конституция всяка дейност срещу цялостта на държавата е престъпление. Обещанието на турският дипломат било, че: "Майка Турция няма да изостави своите чеда и ще ги подкрепи при поставяне на въпроса за автономия".

Нахалството на турския дипломат е факт. Както е факт, че той изпълнява политика, изповядвана от управляващата партия в Турция. Всъщност, действията на дипломата, със завидна биография, са добър пример за немалко наши служители в мисиите зад граница, особено там, където има компактно българско население, уверяват от изданието.

Турският дипломат е предупреден недвусмислено, че никой няма да търпи подобни действия в суверенна държава. Уведомен е и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. Той обещал да разследва случая. Заявил също, че не бива дипломати да превишават правата си и да "поставят динена кора" на добрите отношения между двете държави.

За професионалистите от бранша няма никакво съмнение, че турският дипломат не е действал в България на своя глава. Ако беше така, Анкара вече щеше да го е изтеглила и изпратила с "мисия" в най-опасните райони на Сирия или Ирак. Има такива примери, припомнят от интернет-изданието.

Припомняме, на 23 март 2013 г. турският вестник „Миллиет" публикува карта на „Нова Турция". Авторите на картата бяха включили в Турция и части от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия. В материала на вестника се говори за създаването на нова мощна държава в границите на бившата Османска империя.

Тогава от турското издание са коментирали, че след сензационния отказ от въоръжена борба на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, ръцете на Анкара буквално са развързани.

Основният рекламиран обект в пропагандните обиколки на дипломата е Кърджали. Областта би могла да се превърне в автономна без особени усилия. И това не е теория на конспирацията, а възможен вариант:

Кърджалийски вилает. Население 149 661 души. Съставен от 7 каази и 470 общини, организирани в пет санджака - Кърджали, Момчилград (Мастанли), Крумовград (Кошу кавак), Ардино (Егри дере и Хаджи кьой) и Джебел. Това е напълно възможно след провеждане на референдум, в който населението от региона да заяви своята воля за автономия.

По закон право да гласуват на местен референдум и на общо събрание на населението имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума. (Регистрацията не е никакъв проблем - доказано е.)

Решението, прието с местен референдум, не подлежи на последващо одобрение или отхвърляне от общинския съвет, твърдят от интернет-сайта.

В цялата област при преброяването през 2011 г. за турци се заявяват 66,15 %, българите са 30,22 %, не се определят - 2,01% и цигани - 0,99 %. Познайте какъв ще е резултатът. Засега примерът е хипотетичен, но намеренията ги има, твърдят от интернет-изданието.

Според тях, премиерът Давутоглу на 18 юли 2015 г. в пламенна реч пред членове на неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието е заявил: „Ще възстановим реда и справедливостта на Османската империя. С Божията воля ще върнем реда и справедливостта на османците в днешния и утрешния ден". А присъстващите скандирали: „Ходжа Ахмед, отведи ни в османските времена"."