Реформаторите: Гущерът не откъсна опашката си само заради протестите

Последна промяна на 10 ноември 2013 в 12:36 1124 6

Реформаторският блок. Снимка: Сергей Антонов
Реформаторският блок. Снимка: Сергей Антонов

24 години след началото на българския преход посрещаме 10 ноември отново на улицата. Вече 150 дни будните граждани на България, провокирани от безпрецедентни по своята наглост политически действия, протестират срещу управляващите и настояват за оставка на правителството и разпускането на Парламента.

Това се посочва в позиция на Реформаторския блок по повод 10 ноември.

Институцията, призвана да е фундамент на държавата - Народното събрание, произведе поредица от скандални решения. Стартът беше даден с назначаването за председател на ДАНС на лице с репутация на изпълнител на задкулисието. А грандиозната кулминация на орезиляването на институциите настъпи, когато се оказа, че заместник-председателят на Народното събрание Христо Бисеров е разследван за типични за злоупотребата с власт престъпления – пране на пари и крупна данъчна измама. В този позорен сюжет още по-притеснителна е ролята на службите, които по закон са призвани да се борят с този вид престъпления. Основателно възникват опасения, свързани както със сигурността на информацията, с която те работят, така и целите, за които я използват, категорични са реформаторите.

Изчезването от видимата политическа сцена на „персона” от подобен ранг обаче, не намалява разрушителната сила на удара, нанесен върху и без това силно подронения престиж на институциите, крепящи държавата. Разграничаването на управляващите партии от „личните причини” звучи по-скоро жалко, отколкото убедително. Благодарение на продължаващите 150 дни протести, този пореден опит за преподредба на мафията беше осветен, а гущерът не успя да откъсне опашката си на тъмно. Това вече е невъзможно. Не и 24 години след 10 ноември 1989 година. Защото управление през „сиви” кардинали води до „сива” икономика, сенчест бизнес и липса на справедливост за обикновените граждани, пише в позицията.

Реформаторския блок настоява" за незабавна оставка на правителството на ДПС, БСП и „Атака“ и разпускане на 42-то Народно събрание. Искаме нови европейски правила срещу мафията, а не нови лица, подхвърлени от олигарсите".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2013 в 19:25

България има вопиюща нужда от реформи, които да бъдат проведени от компетентни и дръзновенни личности с чисти ръце ! Затова, успех на коалицията "Реформаторски блок" ! И не забравяйте нито за миг, че масовият български избирател, уви, харесва простодушния популизъм ! За доброто на изстрадалата ни родина не издигайте високи принципиални прегради, защото успехът спохожда само онзи, който умее да консолидира разноликите !

11.11 2013 в 04:16

Ти май му се възхищаваш, а?

10.11 2013 в 16:43

Пука му,та му дреме на Бисеров!Част от постановката.Кой го знае къде си пие питието и си го мести от единия крачол в другия!

10.11 2013 в 16:24

Оставка, крадци на човешки съдби и обществени ресурси!
Оставка, превратаджии!
Струва ми се вие казвахте на 11 май, че се готви държавен преврат, пък то истина било. Направихте го преврата. Сега като паднете от високо много ще боли. Ако сте умни ще подадете оставка и ще се скриете някъде, за да не си потрошите костите. Но вие сте прости,нагли и алчни и с кокъла в уста ще полетите надолу.
Добрият изход за вас е оставката.
Оставка, мерзавци!

И не закачайте “децата” в университетите, че ще играе дървото!.

10.11 2013 в 15:15

Грандиозният скандал с христобисеровите червени пари за черните ни дни може и да не внася яснота по въпроса Кой (НАЛОЖИ Пеевски), но хвърля доста светлина по въпроса ЗАЩО (точно Пеевски)! Нали никой не се заблуждава, че ако Пеевски беше шеф на ДанС, нямаше никога да чуем за Бай Ганьо-Швейцареца?

10.11 2013 в 14:01

нищо ново под слънцето...