Реформаторите искат да има електронно гласуване след 2 години

Последна промяна на 18 февруари 2016 в 12:40 1782 3

Електронното гласуване да са въведе у нас след 2 години, предвижда законопрокет за промени в Изборния кодекс, внесен от Реформаторския блок.

Предложението е подписано от депутати от РБ, както и от един народен представител от ГЕРБ - Методи Андреев.

"Това става факт благодарение на огромната гражданска енергия на всички около 2 млн. души, които се произнесоха в полза на електронното гласуване", каза пред журналисти Славов.

Според вносителите тези 2 години са необходими, за да има технологично време за разработване и внедряване на системата.

Проектът предвижда да се създаде специална комисия за електронното гласуване, която да е постоянен орган на ЦИК. Самото гласуване ще се извършва в продължение на от 4 до 7 дни, като през това време всеки избирател ще може да промени вота си. Електронното гласуване ще трябва да приключи до 4 дни преди самия изборен ден.

Хората, които са гласували дистанционно, ще могат да променят гласа си и в изборния ден, като отидат да гласуват с хартиена бюлетина. След това комисията за електронно гласуване към ЦИК ще прави проверка и ще премахва електронните гласове на всички, които са гласували и с хартиена бюлетина. 

Електронният вот ще става с ПИН код, който ще е подобен на банковите, както и с новите лични карти с електронна идентификация. Избирателят ще разполага и с паник ПИН код, който ще може да въведе, ако върху него се упражни натиск за кого да гласува. Когато този код бъде въведен, веднага ще се подаде сигнал в полицията.

Ако има технически проблеми, ЦИК ще може да обяви, че няма да се провежда електронно гласуване и вотът ще се извършва само по традиционния начин.

Според вносителите възможността за промяна на гласа и в изборния ден е важна гаранция за защита тайната на вота и освен това би действало превантивно срещу купуване на гласове и корпоративен вот например.

Законопроектът е създаден по естонския модел.

Техническите параметри за реализирането на електронното гласуване ще се определят с наредба, приета от ЦИК. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 16:04

Ако имаме база данни, и срещу името(ЕГН-то) на човека сложим две цифрички- партия и преференция, за които е гласувал, може да променя вота си колкото пъти иска, но няма тайна на вота.
Ако базите данни са две, и слагаме само плюсче срещу името(гласувал), и в друга база данни слагаме двете цифрички, то тогава имаме тайна на вота и не можем да го променяме.

18.02 2016 в 14:38

А тайната на вота, как ще се опази, като се знае кой вот на кого е, че да се махне? Вярно ли е по естонски модел и как работи? Даже и паник пина ли е от естонския модел? Нещастници!
Те за една сграда или градинка правят конкурс за идеи, някои учил, недоучил или с доктурантура в библиотекарския е решил, че ще дава акъл и ще превземе управлението на държавата с некадърност.
Не мога да разбера - дават се стотици милиони, ами толкова ли няма някой с малко повече акъл да даде награда примерно от милион-два да се разработи стратегията за тези милиони. Това е нормална практика и тогава дори да крадат ще има гаранция за някакво минимално качество, поне логиката няма да е сбъркана.

18.02 2016 в 13:32

След първия им законопроект, който беше напълно неграмотен, вторият няма смисъл да се чете даже.

Няма начин за два месеца да се компенсира дивата глупост и пълното неразбиране на проблематиката, която бликаше от първия.

АнДрони и дуо Алилуя се пиарят с нискокачествени глупости, както обикновено.