Румен Гечев: КТБ се намира в неспасяемо състояние

Последна промяна на 30 октомври 2014 в 08:46 5210 7

Румен Гечев

КТБ се намира в неспасяемо състояние. Това каза пред БНР депутатът от ДПС Румен Гечев. Той коментира вчерашното заседание на комисията по финанси и гласуваните промени в закона за банките.

БНБ по Конституция е независима институция и комисията не може да задължава БНБ. Решението за КТБ е изцяло на БНБ. Освен това комисията няма решение, че БНБ трябва обезателно да оздравява КТБ. КТБ се намира в неспасяемо състояние.
За мен вчерашното четиричасово заседание на комисията е пиар акция на най-голямата партия. Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда евро, за да оздравява една разсипана банка.

Гечев обърна внимание на факта, че преди няколко дни е регистрирана фирма, "която уж проявява интерес към КТБ". Според него това е опит за забавяне.

Има европейски закон и той категорично казва какво трябва да се направи. Загубите за обществото ще бъдат много по-големи, ако се опитаме да оздравяваме. Но проблемът не е в парите. Дори 20 милиарда да налеем в тази банка – тя е неспасяема. Поради недоверието на хората, каза още той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2014 в 11:50

Решението КТБ е просто, числата са ясни: ЕДНО ПАЗАРНО РЕШЕНИЕ!
По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – 1.8 млрд лв. кредити за предприятия от военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
За да заработи КТБ трябвали ликвидни още 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК, Оманския и Гемкорп и съотв. 50 % за държавата в лицето на Фонда за гарант. влоговете.
И КТБ започва да работи като нова банка, а изпълн. директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ...
И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”
А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?

30.10 2014 в 11:23

Хахаха.... "Депутатът от ДПС.."
Ех, Офф, ех, нюз...

Досието на Румен Гечев: Да шпионираш научния си ръководител в САЩ
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов
Вторник, 08 Април 2014 18:33

Когато миналата пролет Румен Гечев влезе на избираемо място в листите на БСП на предсрочните парламентарни избори през месец май 2013 г. мнозина се изненадаха. Да, за същия онзи Румен Гечев става въпрос, който беше вицепремиер и министър на министър на икономическото развитие в злощастното правителство на БСП начело с Жан Виденов, донесло икономически колапс, срив и фалит на банковия сектор, в резултат на което спестяванията на българите се изпариха.
След краха на самостоятелното управление на БСП през 1997 г. Румен Гечев се оттегли от политиката и се отдаде на науката в УНСС.
Миналата година отново влезе в парламента като депутат от БСП. Той е един от петимата народни представители на социалистите, които са сътрудници на бившите комунистически тоталитарни служби.
Агентурното му минало е разкрито от комисията по досиетата с председател Методи Андреев още през 2001 г. при проверката на членовете на Министерския съвет. Сайтът desebg.com публикува досието му. Преди публикацията Румен Гечев беше потърсен за коментар или заемане на позиция, но не се отзова на поканата.
Румен Гечев е разкрит като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1987 г. под псевдонима „ЕКОНОМОВ”.

Произход
Депутатът от БСП и бивш заместник-министър председател е роден през 1956 г. в гр. Червен бряг. Документите в архива на Държавна сигурност разкриват, че преди да бъде привлечен към сътрудничество ПГУ извършва цялостно проучване на социалния и семейния му статус.
От него се установява, че баща му е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски”, майка му работи в Държавното хореографско училище. И двамата са членове на БКП.
Самият Румен Гечев е член на БКП от 1981 г., женен е и е завършил е Висшия икономически институт (ВИИ) „К. Маркс”, където е главен асистент по специалност политическа икономия.
Трудовата си дейност започва през 1980 г. като щатен комсомолски работник в Районния комитет на ДКМС „9-ти септември” в столицата. След конкурс постъпва във Военна академия „Г. С. Раковски” като преподавател от началото на 1981 г., а от юни 1984 г. е на работа във ВИИ.
Сътрудник е на външно-политическия отдел на в. „Работническо дело”.

Хоби – радиолюбител
Още от младежките си години Румен Гечев е радиолюбител. Един от националните състезатели по радиоспортове в НРБ. В казармата завършва Школата за запасни офицери в Плевен „Христо Ботев”, след което е изпратен като командир на радио взвод в Пловдив. От Софийското градско управление на МВР дори го проучват в тази връзка, за да го използват при мобилизация.
Специализация в САЩ – повод за вербовка
Според ДС научните си интереси Румен Гечев „насочва към военнополитически аспекти на капиталистическата икономическа интеграция”.
През есента на 1987 г. той е спечелил 9-месечна специализация в САЩ от фондация „Фулбрайт” по тема „Управление на предприятието в условията на икономиката на предлагането”.
Именно тази специализация е причината за интереса на разузнаването към него. След подробното му изучаване оперативен работник от ПГУ се среща с 31-годишния Гечев и го вербува по време на срещата, която се провежда в кафе „Феята” на бул. „Цариградско шосе” в близост до Полиграфическия комбинат.

Сътрудничеството с ДС – въпрос на дълг
„Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите”, е записал оперативния работник в докладната си за проведената вербовка през април 1987 г.
Проведено му е обучение, при което на нововербувания агент (секретен сътрудник) са изяснени целите и задачи на външнополитическото разузнаване, ролята на сътрудническия апарат, важността на конспиративността и бдителността в разузнавателната работа, както и някои методи на противниковите спецслужби.
Още преди заминаването си предава на ПГУ списък с връзките, които той поддържа с радиолюбители в САЩ.

Да шпионираш научния си ръководител
Гечев специализира икономика в Илинойския университет. Резидентурата на ПГУ в САЩ установява контакт с „ЕКОНОМОВ” през март 1988 г. От запазените архивни документи се разбират две неща от престоя на секретния сътрудник на Първо главно управление на ДС в САЩ.
Първото е, че му е възложена „задачата” да разработва своя научен ръководител M. Wizam, който две години по-късно ще е научен ръководител и на друг български специалист и агент на ПГУ Стати Статев, днес ректор на УНСС.
Гечев толкова се вживява в шпионската си роля, че поделя пред оперативните от резидентурата на ПГУ в САЩ, че е поставен под влияние във „внимателна форма” да бъде склонен към невъзвращенство от представител на компанията, която го е застраховала.
Предава сведения за различни учени и преподаватели по някои от тях ПГУ иска справка от КГБ.
Толкова за разузнавателната дейност в името на „родината” на великите разузнавачи от ПГУ.

За антената на един агент на ПГУ
Досието на Гечев обаче разкрива неподозирана драма със сътрудника на разузнаването по времето на управлението на БКП. Тя, драмата, обаче не се разиграва в САЩ, а на родна земя, след завръщането му от специализация.
На случилото се е отделено много повече място и са запазени далеч повече архивни материали, отколкото за „разузнавателната дейност” на „ЕКОНОМОВ” срещу „Главния противник” (САЩ).
Става дума за нещо съвсем тривиално. За една антена. Като радиолюбител хобито на Румен Гечев изисква той да има специално оборудване. Антената, която той обаче поставя на жилищния блок, в който оживее по това време в кв. „Дървеница”, обаче предизвиква силното негодувание на съседите му.
Живеещите в блока подават официално оплакване до милицията за това, че антената смущава телевизионните приемници.
ПГУ не само проследява от близо скандала, но и се намесва индиректно с цел да тушира настроенията срещу своя секретен сътрудник.

„Ще отидете в Белене!”
От подробните материали в досието му става ясно, че той се е „държал високомерно” към останалите живущи, което още повече допринесло за неприязънта към него. В докладите на ПГУ е посочено, че „секретният сътрудник се държал конфликтно, като дори заплашвал с „изпращане в Белене” и разправа с помощта на МВР”.
Документ на ПГУ за осребряване на сума, изразходвана за подарък на СС „ЕКОНОМОВ” малко преди 10 ноември 1989 г. | Източник | comdos.
МВР установило, че няколко пъти съседски деца замеряли новата кола на Гечев, а съседите му имали намерение да го съдят за щети от антената му. Недоволството срещу ученият – разузнавач обаче е оглавено от достоен противник о.з. полковник, който започва да действа по линия на ОФ. Интересното в документите от досието на Гечев е, че направената техническа експертиза е установила, че антената не смущава излъчването на Българската телевизия или съветската телевизия, а канала, по който по това време в София се ловяла програмата на югославската телевизия.

Демонтаж на тоталитарната система и на антената
10 ноември 1989 г. заварва сътрудникът на ПГУ във война със съседите му. Докато в НРБ опозицията започва да говори за демонтиране на тоталитарната комунистическа система в блока на Гечев в „Дървеница” се разиграва паралелно действие – борба за демонтаж за радиоантената му. Първа страница от строго секретна докладна на ПГУ за проблема около нейния секретен сътрудник, предизвикан от нежеланието му да се съобрази със съкооператорите си и да отстрани антената на радиоприемника си, която в крайна сметка е демонтирана в последния ден от 1989 г. | Според отчета на ПГУ за ситуацията окол нейния секретен сътрудник на връх Нова година, на 31 декември 1989 г., съкооператорите му са пристъпили към демонтиране на антената. Гечев извикал патрул, който обаче се задоволил да оправи забележка на най-изявения противник за незаконността, но същият отговорил, че имал устно нареждане от кварталния отговорник и групата продължила с демонтажа.

Сътрудник на ПГУ и след 10 ноември 1989 г.
Рухването на комунистическия режим не променя отношението на Румен Гечев към Държавна сигурност. Той не само че не преустановява контактите си с ПГУ, но и търси своя оперативен работник, за да му сподели, че е поканен от съответния комитет на партията за кандидат депутат.
И през 1990 г. ученият продължава да работи като сътрудник на ПГУ и на нейния правоприемник Националната разузнавателна служба (НРС). От документите от досието му се разбира, че по това време дава сведения за 23-годишен холандски студент 23 годишен гост на Българската индустриално стопанска асоциация, подготвящ дипломна работа по проблемите на поддоговорната система между българските фирми.
Чак на 25 април 1991 г. началника на отдел 01 на НРС утвърждава предложение за закриване на делото на секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ”. Мотивът е: „Промяната в насоките на работа на НРС доведе до загуба на разузнавателните възможности на сътрудника.

30.10 2014 в 10:30

Проглушиха ни ушите с “ДУПКА ...”. ПИТАНЕ – а бе, вие не се ли усещате, че ви мамят и манипулират с “дупка”. Оставяме настрана организираната петък/13юни от Главпрокурор БАНКОВА ПАНИКА “КТБ” довела до изтегляне на 1.3 млрд ликвиден ресурс от КТБ, отишъл в НЕбългарски банки –ДЮШЕШ – на всеки ъгъл призовават “влагайте!”. Оставяме настрана че НИКОЙ НЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ от Главпрокурора за организирана от НЕГО БАНКОВА ПАНИКА?!?!?
Но СЛУЧАЙНО да сте чували, че КТБ е финансирала военните заводи (НЕбългарските банки не финансират български военни заводи), това да сте чували?
Синдикатите ни проглушиха ушите, ТО БЕ Арсенал, то бе, ама кой да каже истината
И точно кредитите в размер на 1.8 млрд, дадени от КТБ на военните заводи за производство но оръжие, са оценени по новата методика за консултантска услуга (специална методика), назначена от БНБ за КТБ, точно тези кредити са обезпечени с продукция, която пък продукция още не е продадена/или ... ще... А консултантите са ГИ оценили по “НОВАТА” методика като необезпечени... НЕбългарските банки кредитират строителство на МОЛове, хотели и резиденции по морето и курортите, жилища (но и там поспряха). Но военните заводи и други предприятия в БГ НЕбългарски банки не финансират. (е, има още няколко предприятия също с обезпечение продукция, и тези кредити са оценени като необезпечени, може и Барек да е сред тях!).
Ако “НОВАТА” методика приложат към други БГбанки и те ще се издънят, по-зле от КТБ.
А дрънкалата от Прокуратура и тъпите журналя като нямат инфо лъжат, крещат, дрънкат.. за някой друг кредит, вадят го от купа... и врещят.. НЕбългарските банки финансират/кредитират строителство на МОЛове, хотели и резиденции по морето и курортите, жилища (но и там поспряха). Но военните заводи и други предприятия в БГ НЕбългарски банки не финансират, това е правилото....
ВЪПРОСЪТ е – кой финансира българските предприятия, и особено военните заводи, там работят хора, и оттам си хранят семействата... ДържаватаБГ къде е?!?! Тя няма ли ангажимент към своя народ?!?!? Ако това е начин чуждите държави да ни фалират и военната индустрия, и всички български предприятия – ЗНАЧИ СА УСПЕЛИ....
ТОВА обаче не оправдава Главпрокурора за организираната БАНКОВА ПАНИКА петък/13юни, довела до изтегляне на 1.3 млрд ликвиден ресурс от КТБ
Това не оправдава ДПС, Пеевски, Барек, ако те пряко са участвали в грабежа.
Това не оправдава Цв. Василев и други, ако са извършили престъпления, НО ЗА ЦВ. ВАСИЛЕВ ИМАМ СЕРИОЗНИ СЪМНЕНИЯ, че ще осъди БГДържавата
НО ВЪПРОСЪТ за БГ държавата и отговорността към своя народ и икономика ОСТАВА?!!!

30.10 2014 в 10:12

Щом Гумен Речев го е казал ... вече почвам да се съмнявам, дали наистина е така !?!

30.10 2014 в 09:48

Няма значение какъв е, важното е че е прав!

30.10 2014 в 09:28

Изказа се най-големия специалист по ликвидиране и ограбване на банки в България...

30.10 2014 в 09:28

Този не беше ли министър на икономиката при Жан Виденов, когато обраха парите на хората с валутния курс, а после и от банките!?