Саудитска Арабия иска да инвестира в газопреносната инфраструктура у нас, заяви Борисов

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2019 в 19:32 2465 3

Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е в Египет за срещата на върха между Европейския съюз и Арабската лига.

"По много теми, инвеститорски, с тях работим, включително и заявиха - държавната им енергийна компания, за строителството на тръбопровода ни - газов хъб "Балкан" или ние ще го наричаме "Балкански поток", посочи Борисов, цитиран от БНР.

Преди срещата на европейските и арабските лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх Борисов подчерта, че въпреки разногласията, Европа трябва да задълбочава контактите си с арабските страни, защото те са "важен партньор" не само в инвестициите, но и в сигурността и миграцията.

"Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш също толкова добри отношения и с президента на Турция", отбеляза той и добави: "Моите отношения с тези хора са такива, че да не излагаме на риск България. Да има един максимално добър баланс за преди всичко нашите интереси и е по-добре да си говорим с тях, по-добре е да внушаваме нашите ценности, да се опитваме да помагаме, отколкото при скъсани контакти - миграционната вълна - само в Египет има 5-6 милиона, които чакат, мигранти".

Работих много за тази среща, така че Европейският съвет да сме тук сега. Има много спорове, тази част на света е такава и по-добре е да говорим с тях, да внушаваме нашите ценности, да опитваме да помагаме, отколкото да има скъсани контакти, коментира Борисов.

Той изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. Това е признание при него да дойде Европейският съвет, добави премиерът.

Борисов отбеляза, че страната ни води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното, подчерта премиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7739

3

muhlio

25.02 2019 в 00:53

бат ви бойко е трети мандат....и едно голямо НИЩО.....няма хора, няма чужди инвестиции...няма повишение на жизнения стандар......ЛЪЖИ и пак ЛЪЖИ....

27639

2

sottozero

24.02 2019 в 22:01Така е, трябва да заздравяваме нашите връзки с тази демократична страна, която е пълен антипод на сатрапията Венецуела!

425

1

tania7777

24.02 2019 в 21:34

Тоя ни мисли за идиоти! Само локуми и кьорфишеци!