Саудитска Арабия иска да инвестира в петзвездните ни хотели

Последна промяна на 30 ноември 2017 в 11:28 3777 1

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни. Държавата ви има голям потенциал не само за инвестиции в туризма, но и във всички сектори на икономиката.

Това каза Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър Ангелкова е на посещение в Кралство Саудитска Арабия с правителствена делегация на най-високо равнище, начело с премиера Бойко Борисов.

Българският министър представи пред принца Картата на инвестиционните проекти в туризма вБългария. Тя обърна внимание на огромните възможности за развитие на различни видове туризъм – СПА, културно-исторически, здравен и морски. Сред предимствата на България като дестинация са финансова и политическа стабилност, нормативна база, която насърчава големите инвеститори. Други плюсове са 10% ставка на корпоративния данък, 10% данък общ доход, ръст на БВП от 3,4% за 2016 г., заяви министър Ангелкова. 

„През миналата година броят на посещенията на граждани от Саудитска Арабия в България бележи ръст от 78% спрямо 2015 г. Регистрирано е и сериозно увеличение на пътуванията на българи в арабската страна“, заяви министър Ангелкова и призова за насърчаване на двустранните контакти в туризма. Принцът на Саудитска Арабия и министър Ангелкова се обединиха около идеята, че за двете държави ще е от голяма полза обменът на експертен опит и информация в сектора.  

Министър Ангелкова отчете и изключително успешната за България година в туризма. Броят на чуждестранните туристи в страната ни премина границата от 8 млн. за тази година, сочат данните на НСИ към октомври 2017 г. „За периода януари-октомври 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи у нас е бил 8 026 103. Това е ръст от 7,6% спрямо същия период на 2016 г., която беше рекордна в цялата история на отрасъла“, допълни министър Ангелкова. Страната ни става все по-разпознаваема и предпочитана дестинация за висок клас туристи, обяви тя.

Двете държави ще насърчават различни инициативи за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности. Саудитска Арабия и България ще обменят опит по отношение на маркетингови проекти и реклама в туризма. На срещата бе договорено също да бъдат организирани работни групи в областта на туризма.  Представители на арабската държава ще имат възможност да посетят България, за да се запознаят с опита на страната ни в развитието на сектора. 

Още през октомври 2016 г. между Република България и Саудитска Арабия бе подписан Меморандум за
разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, когато по покана на министър Ангелкова на
официално посещение в България бе принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Целта на
документа е страните да представят потенциалните си възможности за туризъм, да насърчават
взаимните инвестиции, да подкрепят съвместни туристически и културни мероприятия и да си
сътрудничат активно по инициативи на международни институции като Световната организация по
туризъм (СОТ) към ООН.

Министър Ангелкова покани принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд да се включи в
Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. Форумът ще се
проведе в България между 14 и 16 ноември следващата година. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14744

1

Victimized

30.11 2017 в 11:50

Ако дадете на арабите да инвестират в културно-историческия сектор, смятам да почвам да се радикализирам........