Ще има нови обвиняеми за КТБ, сред тях може да е и Иван Искров

Последна промяна на 27 март 2015 в 13:57 7020 11

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Кръгът от обвиняеми за източването на КТБ ще бъде разширен, като разследването ще приключи с внасяне на обвинителен акт срещу банкера Цветан Василев, независимо ще има ли решение на сръбския съд за екстрадицията му. Сред обвиняемите може да се окаже и управителят на БНБ Иван Искров, ако прокуратурата установи, че той е бил наясно с действията поудправителя Цветан Гунев, който към момента е обвиняем. 

Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и главния секретар на МВР Георги Костов посетиха КТБ. Днес там влязоха временните синдици в КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Делото за източването на банката все още не влиза в съда, защото се разпитват стотици свидетели, включително и кредитори, които са взимали пари от КТБ до затваряне на кредитната институция.

На въпрос знаел ли е Иван Искров какво е правил Цветан Гунев по надзора на КТБ Сарафов отговори:

Точно това установяваме и това е един от пунктовете на нашето разследване. Знаете че има повдигнати обвинения на служители от БНБ – подуправителят вече е обвиняем с мярка за неотклонение. Ако се установят и други длъжностни лица, които са извършили престъпление, ще обвиним и тях.

До момента освен Цветан Гунев обвиняеми са изпълнителни директори в КТБ и банкови служители. Все още текат експертизи и проверки за прехвърляне на средствата между кредитори след затваряне на банката. Ако се установи, че има прехвърляния на поставени лица, ще има още нови обвиняеми лица, категоричен е Борислав Сарафов.

От прокуратурата разчитат още на допълнителни данни и факти от работата на временните синдици, с които да се допълнят доказателствата. Прокуратурата ще анализира и резултатите на квесторите.

"Ако са извършили нарушения квесторите, било с неопазване на имущество, било с осчетоводяване на някакви цесии, които са помогнали на някой да придобие активи извън закона, извън правомощията, да се прехвърлят активи на подставени лица, ще бъдат обвиняеми тези, които са нарушили закона", посочи Сарафов и обяви, че 9-те месеца досъдебно производство са оправдан срок за делото за източване на 206 млн. лева от КТБ.

"Това е огромен по мащабите си труд и резултатът ще дойде с внасянето на обвинителен акт, който, уверявам ви, няма да закъснее и ще е реален и в нормален за мащабите на това разследване срок", обяви магистратът.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов, че от следващата седмица в банката могат да влязат още синдици.

"Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има. Вероятно следващата седмица ще има трети синдик. Няма да пестим човешки ресурси да управляваме процеса на несъстоятелност", обяви намеренията си финансист N1.

Финансовият министър Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов дойдоха с двамата новоназначени синдици в сградата на КТБ. Росен Ангелов и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2015 в 21:40

А дано да има обвинение и осъдителна присъда и срещу Иван Искров, ама надали!! Мафията пази ревностно своите слуги и се съмнявам да има дори съд за Искров!! Другите слуги на мафията - Прокуратурата,ще направят необходимото това да не се случи. Всичко, което се твърди, е едно театро за заблуда на простия български народ - видите ли колко работим!! Те милите нищо не работят за народа - работят обаче усилено и активно за Мафията в БГ. Не очаквайте управляващите (т.е. Мафията) да се бори с и да пребори Мафията - това трябва да направим ние, народът, и то за съжаление чрез проливане на кръв!!

27.03 2015 в 21:23

@off заработили за една бира поне?

27.03 2015 в 18:53

#КОЙ налял априте в КТБ? Я пак 2-ри опит на същите килограми?

Щото май още г-н- Костов започна да я пълни тая банка, после Царя и после тройната коалиция......май май реално по времето на Борисов държавните пари по-скоро излизаха от КТБ за сметка на тонове будали привлечени от пирамидалния и характер......


Ей колко Ви платиха от Руското посолство за тия лъжи бе мекеретата? Народни предатели. Жалки подобия на поп Кръстьо. Последователи на Юда.

27.03 2015 в 17:08

"Само гледам", каква глупост видя във ФАКТА, че Борисов наля държавните и общински пари в КТБ?

27.03 2015 в 17:00

Това дълго протакане и периодично пускане на информация означава, че НЯМА да има виновен. Народът ще плаща сметката от 2млрд. на прасчо, иначе няма пари за лечение, за пътища, за децата.
И Реформаторският блок заглъхна с обещанията си за възмездие.

27.03 2015 в 16:48

То така се източва милиарди левове от банка без шефът на БНБ да е "бил наясно с действията на подуправителя". Как моите шефове винаги са наясно с моите действия, бе?

27.03 2015 в 16:15

Всички тролове наредени да пускат глупости за Бойко Борисов. Жалка картинка ;)

27.03 2015 в 15:42

А Боце, Дебелян, Доган, те кога?

27.03 2015 в 15:25

Документи показващи реалното състояние на ктб бяха публикувани в Капитал почти све години преди закриването на банката.
искров съзнателно е прикривал кражбите и трябва да бъде съден като един от основните извършители. Дори да пледира, че не е знаел, то това е престъпна небрежност за 5 млрд лева.
Всяка присъда по-малка от 25 години без право на замяна ще е подигравка!

27.03 2015 в 14:33

Не бе Бати Боку е вилик! Той на 'взима' - само 'дава' - на Цветелинка...