Симеонов сезира прокуратурата за приватизацията на БМФ

Последна промяна на 06 октомври 2017 в 14:00 3133 0

Симеонов сезира прокуратурата за приватизацията на БМФ

Вицепремиерът Валери Симеонов внася сигнал до Главния прокурор за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП по делото за промяна на приватизационния договор на Български морски флот. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Според вицепремиера решението на Арбитражния съд се базира върху неправилно тълкуване и приложение на текст от Търговския закон, отнасящ се до стопанската непоносимост, който е неприложим за приватизационните договори. Освен това, Арбитражният съд взема предвид неверни експертизи, въз основа на които се правят заключения за приложението на Търговския закон.

Като следствие, Арбитражният съд излиза с незаконно решение да се промени приватизационния договор за Български морски флот, както и да се приеме за допустимо и необходимо скрапирането на значителна част от корабите в БМФ.

Според вицепремиера Симеонов, взетото решение от Арбитражния съд е не просто незаконно и обслужващо частните интереси на приватизаторите на БМФ, но и създава рискове за националната сигурност.

През 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440.1 млн. лв. Пет години по-късно целият приватизиран дял стана собственост на холдинга на братя Кирил и Георги Домусчиеви "Адванс пропъртис".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !