ЦИК разпореди на Марешки да изтегли 300 000 брошури

Последна промяна на 13 май 2019 в 10:53 3035 1

Веселин Марешки

ЦИК разпореди да бъдат изтеглени 300 000 брошури с реклама на аптеки "Марешки", които съдържат и политическа агитация на партия "Воля".

Решението идва след сигнал на ВМРО и е във връзка с факта, че Веселин Марешки е кандидат за евродепутат и се намира в предизборна кампания.

В сигнала на "войводите" се посочва, че в брошура със заглавие  „Аптеки Марешки“ стои изписан като подзаглавие текстът „Веселин Марешки: Да изберем български родолюбци, вместо депутати – безродници“.

ВМРО сигнализира и за друго обстоятелство - че в аптеките и бензиностанциите на Марешки „VM Petroleum“ се издават фискални бонове, като на гърба на всеки от тях е изписано „ВОЛЯ“ и отдолу „проект на Веселин Марешки“.

ЦИК постановява да се изтегли отпечатаната в 300-хиляден тираж брошура, защото в нея липсва задължителното за агитационни материали съобщение "Купуването и продаването на гласове е престъпление", който трябва да заема поне 10 на сто от лицевата площ.

ЦИК обаче не приема за нарушение надписа "Воля - проект на Веселин Марешки" върху касовите бонове в бензиностанциите и аптеките, тъй като според Комисията в това няма предизборна агитация. "Съгласно § 1, т. 17 от ДР на ИК наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смята за агитация по смисъла на Кодекса", обосновават се от ЦИК.

Предвид горното и на основание чл. 480, ал. 2 и чл. 496, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 183, ал. 2, чл. 57, ал. 1, т. 45 от Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия.

На Марешки ще бъде издаден акт за нарушение и постановление за спиране на брошурите от разпространение. Последното може да се обжалва пред ВАС в 3-дневен срок.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4009

1

случайно прочетох

13.05 2019 в 12:44

300 000 брошури?
Че тоя няма толкова роднини!