Цветанов отново на съд, този път за подслушванията

Последна промяна на 30 май 2014 в 07:46 896 2

Часове след като беше осъден на четири години затвор за престъпление срещу правосъдието, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще застане на подсъдимата скамейка за нерегламентираното подслушване в МВР.

Подсъдими с него са трима бивши директори на вече несъществуващата Специализирана дирекция "Оперативно - технически операции" (СДОТО).

Обвинението срещу Цветанов е за допустителство по служба. Според прокуратурата, бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в служба СДОТО-тогава към МВР, и така е допуснал Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения, от което пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани. Според юристи, обвинението в допустителство е доста трудно доказуемо.

Обвинителният акт беше еднократно връщан на прокуратурата заради неясноти, като например за времето, в което са били използвани прословутите кечъри, с което се твърди, че незаконно се е подслушвало, или пък какви точно са вредните последици, настъпили от действията на Цветанов и другите трима подсъдими. Държавното обвинение не протестира връщането на делото, а коригира обвинителния акт и отново го внесе в съда.

Вчера Софийският градски съд (СГС) призна Цветанов за виновен и го осъди на 4 години затвор ефективно по второто дело срещу него, което приключва на първа инстанция. Според решението на съда Цветанов трябва да излежи присъдата си в общежитие от открит тип.

Съдът го призна за виновен по обвинения, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров. Така той е осуетил разследването срещу антитерориста в продължение на една година. Въпреки, че съдия е издал разрешително за СРС, Цветанов е отказал да го разпише и така на практика спрял подслушването в служба СДОТО, която по това време е под прякото му подчинение.

Цветанов беше оправдан по друго дело срещу него, в което той е обвинен в присвояването на повече от 50 хил. лв. в полза на същия Орлин Тодоров. Срещу антимафиота в крайна сметка е имало разследване, но Цветанов е разписал  обезщетение за прослужено време на Тодоров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.05 2014 в 10:59

Оооох, на дядя... Айде идвай при мен, че от кога те чакам(е). :)

30.05 2014 в 09:27

цвинокио веднага да го прибират в ареста на затвора! Има вече ефективна присъда, както каза банкянския шланг, няма какво да се чака, ама обжалвал, голЕма работа! Там на топло, хем ше го хранят, хем ше го пазят!

Има голяма опасност цвинокио да последва своите приятели - братя избеГалеви!

Затова - при бай Ставри!