Трайков не коментира как сме влезли в АСТА

Последна промяна на 31 януари 2012 в 13:03 2772 1

Трайчо Трайков. Снимка: Сергей Антонов
Трайчо Трайков. Снимка: Сергей Антонов

Икономическият министър Трайчо Трайков отказа да коментира как правителството е взело решение за включване на страната ни в търговското споразумение АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

От стенограми на заседание на кабинета става известно, че точно Трайков е инициатор за включването ни в споразумението. Вече втори ден тече недоволство в социалните мрежи срещу споразумението, припомня DarikFinance. "Ако ме питате за личното ми мнение аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока",  заяви по-късно днес Трайков пред БГНЕС. С подписването на АСТА доставчиците на интернет може да бъдат задължени да следят абонатите си за пиратство. Tърговското споразумение против фалшифицирането беше подписано миналата седмица в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия. "Инструмент за приватизиране на цензурата онлайн", нарича АСТА медийният експерт Нели Огнянова в своя блог. "Според Европейския надзорник за личните данни опасност има: масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора – независимо дали са под подозрение - и систематично записване на данни. Към това трябва да се добави предвиденото приватизирано прилагане на мерките от интернет компании-посредници, както и неяснотите при дефинирането на основанията за санкция (по-рано ЕП предложи критерий търговски мащаб). Отделна тема е какво означава фактът, че България е подписала АСТА в Токио, а например Германия не е. Отделна тема е и действието на АСТА в САЩ (sole executive agreement) – твърди се, че не може да обвърже законодателната власт за промени", коментира Огнянова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2012 в 13:19

Мръстният боклук тРАЙКОВ,член от мафиотската групировка ГЕРБ,свързана с октопода: ДПС-БСП,отново се надупи и даде дупето си а и нашите за чужди интереси.Такива национални предатели,марионетки и мафиотски подлоги трябва да бъдат разтрелвани незабавно,без оглед на лицата.НЕЗАБАВНО!!!