Трайков: Русия умишлено не слага край на „Южен поток“

Последна промяна на 16 юни 2015 в 19:29 4430 5

Русия умишлено не слага официално край на проекта „Южен поток“, за да няма искания за неустойки. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Крайно време е България да предяви такива претенции. Ние обаче изчакваме, защото не сме сигурни накъде ще задуха вятърът, подчерта Трайков.

Досега „Газпром“ и партньорите му за подводната част на газопровода са направили колосални разходи, преди да са си опекли работата с ЕК. Те не са направили това, защото са решили, че могат да се разберат с всяка страна поотделно и така да натиснат комисията да приеме условията на руската страна, каза Трайков.

По думите му след като вече са похарчени толкова пари, Русия няма друг избор, освен да строи, независимо дали газопроводът ще е към България или към Турция.

Според Трайков позицията на страната ни е печеливша, защото спестяваме средства, които щяхме да инвестираме, без да сме сигурни каква ще е възвращаемостта, като освен това запазваме гъвкавостта си.

По повод исканията за оставки от страна на бизнеса заради очакваното поскъпване на тока бившият енергиен министър посочи, че това са по-скоро превантивни реакции.

Реално още 2 седмици има до решението на регулатора. Цените ще влязат в сила от 1 юли и за това време министерствата, които имат задължението да изготвят тази наредба за компенсиращите мерки, могат да си свършат работата, каза той.

Комисията за водно и енергийно регулиране се е опитала да разпредели тежестта от т. нар. задължения към обществото не само върху бита, но и към стопанските потребители на електроенергия. Тези разходи ги има и досега, но не са били прозрачно оповестявани, обясни бившият министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2015 в 22:30

Строителството на ЮП в България беше изчислено да е по-скъпо отколкото в Европа. И това е за да влязат корупционни пари, с които да се купуват избори.

16.06 2015 в 20:47

От цялата статия най-смислено е заглавието.

16.06 2015 в 20:33

В България има хора, които продават държавата си. Ние плащаме най-скъпия газ - създават се фондове, с които руската страна създава най-различни мероприятия, поводи за контакти, за преговори, за договори и така се купуват кадри за влияние. Това е стилът на работа на руската страна: да заинтересува определени високопоставени кадри, подкупвайки ги да работят срещу България.

16.06 2015 в 20:15

Това с Турция е кьор фишек. За една година се преполови почти руския валутен резерв, наложиха се 10 до 30% съкращения в бюджетната сфера и рублата се обезцени с около 66%. Те вече просто нямат възможност да вземат толкова много скъпи решения. Парите свършват. Нервността расте.

16.06 2015 в 19:45

"спестяваме средства, които щяхме да инвестираме, без да сме сигурни каква ще е възвращаемостта" - О, Боже! Такива хора ни управляват! Жалко, че няма емотикона facepalm.