Ветераните от войните ще се лекуват напълно безплатно

БСП иска антифашистите да са равни на ветераните от войните

Последна промяна на 06 април 2016 в 10:30 3129 4

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ветераните от войните. Той предвижда ветераните да се лекуват напълно безплатно.

Промените бяха предложени от АБВ и бяха приети единодушно - със 122 гласа "за".

Законът предвижда ветераните да получават безплатно всякаква болнична и извънболнична помощ - прегледи, изследвания, консумативи, операции, протези. Ако те имат нужда от придружител при болничното им лечение, то и престоят на придружителя ще бъде безплатен или с намаление. 

Вносителите подчертаха, че сега се налага частично доплащане.

Законът предвижда придружителите на ветераните да бъдат настанявани и безплатно в санаториуми. Предвижда се още помощникът на ветерана да има право на безплатна карта за пътуване с градския транспорт.

Проектът предвижда да отпадне списъка за реда за даване на безплатни лекарства на ветераните. Така те ще се във всяка аптека срещу рецепта на лекаря и у документ, че човекът е ветеран.

Според АБВ държавата и досега се е отнасяла с голямо внимание към проблемите на ветераните и им е давала достатъчно придобивки и дори привилегии. Много от тях обаче не могат да се възползват от това, защото се нуждаят от постоянна медицинска и социална помощ. 

В момента ветераните у нас са по-малко от 3 500, а смъртността сред тях е много висока - около 30 % годишно. "Очаква се през следващите няколко години техният брой да намалее драстично и да доведе до изчезване на категорията "ветеран от войните", пише в мотивите към законопроекта.

Михаил Миков от АБВ обясни, че предложението няма да се отрази на държавния бюджет, а приемането му е по-скоро морален акт. Той добави, че повечето от привилегиите вече се прилагат, но с подзаконови актове.

По време на дебатите Янаки Стоилов от БСП обяви, че ще поиска антифашистите да получат статут, приравнен на този на ветераните от войните. Той ще внесе предложението си между двете четения на Закона за ветераните от войните.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2016 в 12:03

няма безплатен обяд. Тези псевдогрижи на чалгарите политици са трогателни и бих ги приветствал ако същите тези чалгари отделят от своите доходи за да платят безплатните по думите им грижи. В случая те остават на гърба на редовия и клет данъкоплатец,на който му обясняват видите ли тези суми не са много големи. Каквито и да са още повече когато бюрократа се разпорежда освен преките нужди на болните ще се откраднат и поне още толкова от близките на назначените от същите политици чиновници. Не приемам такъв подход, ако има помощ тя трябва да е организирана изключително стриктно и с лимитиран бюджет за годината на всеки отделен човек според действителните му нужди.

06.04 2016 в 11:36

Аз пък предлагам на ветераните от Априлското въстание да им се даряват резиденции в Алпите. Да им се даряват лимузини по избор с шофьор и банковите им сметки да се захранват с по 10 млн. долара годишно. Ако Герб го предложат и гласуват ..... ще им бъда верен до гроб. Хвала ..... алелуя.....

06.04 2016 в 11:19

Те и циганите май се лекуват напълно безплатно. Ветераните поне са заслужили.

06.04 2016 в 10:53

Колко трогателно.Те са останали една шепа хора,но въпреки това,каква грижа и колко навреме....