Витанов: Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне, за да не бъде използван за политически цели

Последна промяна на 23 октомври 2019 в 10:56 429 0

Българите сме свикнали докладът на Европейската комисия често да бъде използван за вътрешнополитически цели. Предстоят избори и в България, и в Румъния и някои политически партии ще се опитат да капитализират изводите за двете страни. Затова Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне, за да не бъде използван като инструмент за политически цели. 

Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред Бг Он Еър в Страсбург. Той акцентира на това, че премахването на доклада е само стъпка към прекратяване на механизма и реформите следва да продължат. Витанов каза още, че докладът на Европейската комисия е положителен за България. "Всички полагахме усилия - не само правителството, а и опозицията - за да отпадне механизмът. Той е дискриминационен по своя характер, доколкото се прилага само за 2 от държавите членки, а проблеми с върховенството на закона има и в други страни членки", коментира още той. Евродепутатът добави, че механизмът е и неефективен, защото в последните години се е превърнал в чиста формалност и е престанал да се базира на обективни критерии. „ Тази стъпка не е изненада, още през януари Юнкер обяви, че целта му е отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка до края на мандата на настоящата ЕК. Правителството може и да е убедило Брюксел, че всички препоръки са изпълнени, но по-важно е дали българските граждани са убедени в същото“, подчерта Витанов. 

Петър Витанов обясни, че се предвижда и въвеждането на нов, всеобхватен механизъм за всички държави членки. "Това е подход, който носи по-висока степен на равнопоставеност и обективност на третирането за всички държави. Все още не сме видели критериите, по които ще бъде разработен той. Да се надяваме, че няма да са по-тежки от досегашните“, коментира още Витанов

Коментирайки изказванията на комисар Аврамопулос, че Комисията се надява скоро България, Румъния и Хърватия да влязат в Шенген, Витанов припомни, че няма пряка връзка между механизма и Шенген, но за съжаление докладите по механизма са били използвани досега от някои държави членки- именно с цел да спират влизането на България и Румъния в Шенген.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !