Всички, без ГЕРБ, искат комисия за ремонт на Изборния кодекс и машинно гласуване

Георги А. Ангелов Последна промяна на 12 ноември 2019 в 13:12 1852 1

Снимка Георги Ангелов

Срещата беше по покана на БСП.

БСП, ДПС, ВМРО и “Воля” се събраха на работна среща, на която решиха да предложат да се създаде временна комисия за промени в Изборния кодекс. На срещата, свикана от БСП в парламента, нямаше представители на ГЕРБ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза след дебата, че идеята е комисията да е на паритетен принцип, която да разгледа проблемите и да предложи решение.

Йордан Цонев (ДПС) уточни, че разговорът е бил предварителен, без съгласието на парламентарните групи, а участниците в него са обсъждали и вариант ремонтът на изборните закони да мине през постоянната правна комисия. Той държеше да уточни, че партиите не са се обединили около нито един въпрос, а само “около това, че има проблем”. От думите ми се разбра, че ДПС продължава да иска да отпадне изискването за уседналост за местните избори и забраната за агитация на друг език освен български.

ВМРО, която беше представена от депутата Александър Сиди, и лидерът на “Воля” Веселин Марешки са предложили образователен ценз за избирателите. Всяка група постави проблемите, не сме се обединили около нищо освен да започнем пътя на промените, каза Цонев.

Според източници на OFFNews всички партии са се обявили за задължително машинно гласуване, с цел да отпадне възможността за манипулация на резултатите при преброяване. Не е задължително машините да са от същия тип, каквито бяха наемани досега, а може да са тип, в които машината брои предварително попълнени бюлетини. Машинното гласуване за местните избори беше отменено от парламента за местните избори с мотив, че били прекалено сложни.

Резултатите от местните избори показаха, че те са сложни и за гласуване с хартиени бюлетини, тъй като има над 600 000 недействителни бюлетини на първи тур. Над 430 000 от тях са обявени за невалидни, тъй като са с отбелязан избор за преференция без да е избрана партия. За да се въведе всеобщо машинно гласуване, трябва да се изчистят всички неизвестни, като кой ще ги сертифицира, одитира и какъв тип ще са машините и да са държавна собственост, тъй като наемането е прекалено скъпо, обясни депутат. Точно това бяха мотивите на парламента и ЦИК за отмяната на машинното гласуване за отминалите местните избори.

Партиите все още не са изяснили всичките си идеи за промени в изборните закони, които този път имат шанса да бъдат правени далече от предстоящите избори, а не в последния момент, каквато е традицията. Следващите редовни избори са редовните парламентарни, които трябва да са в началото на 2021 г.

БСП ще предложат осъвременяване на изборните списъци и дори имат идеи за въвеждане на активна изборна регистрация.

По-късно от ГЕРБ коментираха, че ще изчакат доклада на ЦИК преди да започнат разговори за Изборния кодекс. Според тях за целта не е нужна специална комисия. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5404

1

zuljin

12.11 2019 в 13:49

Ще се сетите, че трябва да се обедините всички срещу МИЛИЦИОНЕРИТЕ, за да се случи нещо!!!