Втори посланик от ЕС: Съжалявам за оставката на министър Иванов

Според Том ван Оорсхот промените в конституцията са първа стъпка към реформата

Последна промяна на 10 декември 2015 в 11:16 7396 14

Снимка БГНЕС, архив

Посланикът на Холандия Том ван Оорсхот.

Промените в конституцията, които бяха приети от парламента в сряда, са първа стъпка към реформата в съдебната система. Това смята посланикът на Холандия у нас Том ван Оорсхот. В интервю за БНР той коментира вчерашната оставка на министъра на правосъдието Христо Иванов. Думите му бяха в унисон с казаното също тази сутрин от френския му колега Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Ние съжаляваме за оставката на министър Иванов, разбираме аргументите му и уважаваме неговото решение. Ние се надяваме, че неговият наследник ще продължи промените, които бяха започнати от парламента, защото е от особено значение да имаме приемственост", каза посланикът. 

Том ван Оорсхот обясни, че Холандия следи отблизо процесите, свързани със съдебната реформа. По думите му тя е от особено значение за демократичното развитие и икономиката на една държава. 

"И за това е от особено значение проблемите в законодателството да бъдат преодолени. Европейската комисия, посредством своя механизъм за сътрудничество и проверка, показа известни липси в законодателството в България. На базата на тези доклади министърът на правосъдието подготви много добра стратегия, която да нанесе необходимите промени и тази стратегия, която беше приета на първо четене и подкрепена от нас", обясни посланикът.

Според него гласуваните на второ четене промени са стъпка в посока на реформата. "Няма време за губене защото България се нуждае и заслужава по-добро върховенство на закона, заслужава независима правосъдна система, заслужава ефективна борба с корупцията, включително и на най-високо ниво и заслужава да има борба с организираната престъпност. Отговорност на българското правителство е да предложи тази стратегия и тя да стимулира икономическото развитие, от което България има нужда и от която цялото българско население би спечелило", обясни Том ван Оорсхот

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2015 в 17:46

Курви на Бойко!

10.12 2015 в 20:59

Браво на премиерът Бойко Борисов. Удържа на натика на западняците, за да се гласува това, което е НАЙ-ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ.

Седерастията обаче вие на умряло, и чуждите посранници ѝ пригласят. Който се е съгласен с решенията на парламента и политиката на българското правителство - да се маха.

И е време вече българските посланници във Франция и Холандия да започнат да им дават съвети и да се месят в техните вътрешни работи, както тея си позволяват тука. Те за какво ни имат - за нещо като африканска КОЛОНИЯ ли? Омерзен съм.

10.12 2015 в 19:57

То както е тръгнало нищо чудно Русия и Куба да ни задминат по реформи. Все пак има добра нотка - един човек, който действително иска реформи бе във властта. Вярно, че опита му да наруши спокойствието на КОЙ не успя, но е все пак знаково начало. Друг ще дойде, ще опита и той. Така, че и Лафка ще потрепери за съдебната система.
Ледът ще се разчупи, господа КОЙ-човци, бавно, но сигурно...

10.12 2015 в 19:30

Айде, врътвайте кранчетата на фондовете. Нашите опрасльовци само от опраскване с кинти разбират.

10.12 2015 в 15:58

Голяма грешка на Борисов, но пък сега е по-ясно от всякога КОЙ защитава статуквото. Очаквам и още чужди посланици и политици да се намесят. Тази кочина без ритници отвън няма да се оправи.

10.12 2015 в 14:14

.

Тоя пък за какво се е разциврил ?
За НЕДОРАЗУМЕНИЕТО Иванов, "радващо се" на 11% неодобрение ?

Ай, сиктир бе?

Сърдита Рада, празна и' ..чка.

10.12 2015 в 13:08

Бойко прави голяма грешка в момента!!!

Единственото което може да върне българите в България и да задържи останалите, това е справедлива съдебна система.
Нито магистрали, нито пречиствателни станции, ще върнат българите...
Защото не може БАТКО и БРАТКО да са оправдани и на свобода а на мен да ми вдигат винетката...
Не желая от моя труд да се облагодетелстват мошениците...
Не желая да работя в такава държава...

Разбирате ли това г-н Борисов???????


10.12 2015 в 12:40

Не разбирам много от политика но щом всички световни евротолерасти скочиха да го защитават този министър значи не му е чиста работата. да се маха по-добре. тук хората умират от глад, не сме до докарали да мислим за съдилища и др глезотии

10.12 2015 в 12:28Коментар номер 5:))))))))))))))))

Ше полудея:)))))))))))))))


10.12 2015 в 12:26

ГЕРБ се оказа ловен капан за идеалисти-реформатори на ДС агентите-авджии Гоце и Павел. Бойко осигури консенсус, ама какъв – да няма съдебна реформа и да не се променя статуквото ! България не е Парламентарна република от Европейски тип, а Прокурорска република от съветски авторитарен тип. Главният прокурор е недосегаемо оръдие на мафията. Затова няма и не може да има осъден и вкаран в затвора нито един крупен мафиот ! Но България е раждала и продължава да ражда готови на саможертва борци за правда и свобода с името ХРИСТО !