Зам.-председателят на ЕК: В България трябва да има съдебна реформа

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 19:09 3102 4

Франс Тимерманс.

"България е страна на талантлив и трудолюбив народ. Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае", заяви Франс Тимерманс, първият заместник-председател на ЕК в писмо до Меглена Кунева и Христо Иванов.

Публикуваме писмото без редакция: 

Уважаема госпожо заместник-министър председател,

Съзнавам, че настоящият обществен дебат в България е засегнал въпроса за ролята на Европейската комисия в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

В контекста на нашето сътрудничество по напредъка на целите на МСО бих желал да се възползвам от възможността да разясня тази роля.

Ролята на Комисията не е да влиза в дискусии как държавите-членки да организират независими разследвания на индивидуални казуси. Както вече Комисията разясни, всякакви медийни публикации, предполагащи че Комисията призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни.
Отговорностите на Европейската комисия произтичат от правния акт, с който е създаден Механизмът за сътрудничество и оценка от 2006 г. Един от показателите за напредък на България е следният: „Извършване и докладване на професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта“. Това предполага, че като част от мониторинга, който осъществява, Европейската комисия трябва да докладва за усилията на България да предприеме последващи действия по такива твърдения.

Както казах при приемането на доклада по МСО за 2014 г.: „Политическата несигурност и другите предизвикателства през 2014 г. в България направиха задачата за реформа по-трудна. Нашият доклад посочва ключови области, в които България трябва сега да постигне резултати: съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност.

Това, че в редица области проблемите са признати и са идентифицирани решения, е положителен знак. Това, от което сега има нужда, е цялостно изпълнение на Стратегията за съдебна реформа и други ключови мерки, като преодоляване на процесуални вратички, използвани за избягване от правосъдие, което ще помогне за повишаване на доверието в реформата на българските граждани и на тези, които искат да инвестират в България. България е страна на талантлив и трудолюбив народ. Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае, а Комисията ще продължи да помага в постигането на тези цели като част съвместната работа по МСО“. Съгласно изпълнението на препоръките от януари и конкретните практически резултати ще бъде определен напредъкът по целите на МСО. Следващият доклад по МСО ще бъде приет в началото на следващата година и ще представи анализа на Комисията по напредъка на България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 23:15

В България ще има съдебна реформа когато ни спрат еврофондовете заради липсата на съдебна реформа. Точно както падна правителството на Ореха. Аз друг начин не виждам. Тези в парламента имат главно два интереса: да смучат еврофондове и да си уреждат съдебните дела според техните интереси. Както виждаме в момента хората в парламента (а и някои животни там) нямат воля да направят съдебна реформа защото никой не ги натиска да я направят. С протести няма да стане, освен ако не им секнат финансовите приходи.

02.12 2015 в 21:59

Цаца, сещай се за оставка! хахаха

02.12 2015 в 20:08

Съгласен съм с предходното мнение. Мадията затова е мафия, защото се кланя единствено на дървения Господ т.е на силата ! Затова право Куме в очи ! Няма ли истинска съдебна реформа, няма да има поле за бизнес на смата мафия ! Трябва да го проумеят най-сетне !

02.12 2015 в 20:03

Много е трудно да се запази дипломатичния тон, когато се говори за съдебната власт в държавата на мафията. Мисля, че с мафията трябва да се говори просто и конкретно, просто за да разбират и простите. Първото писмо беше много по-добро - трябва да се отстранят всички от записите до приключване на разследването. В Европейската комисия често залагат на формата - запазването на дипломатичност, вместо на съдържанието - това е мафия обзела държавата, всяка намеса срещу мафията е добре дошла.