„Зелените“: София има близо 2 млрд. лева дългове

Последна промяна на 13 август 2015 в 21:39 4497 6

София има дългове от близо 2 млрд. лева, с една пета повече от бюджета си, и е във финансов колапс. Това заяви финансистът на партия „Зелените“ Владислав Пенев.

Координаторът на местните организации на "Зелените" посочи, че дълговете на основните общински компании се повишават до над 1.2 млрд. лева, което е 80% от годишния бюджет на София - в размер на 1.47 млрд. лв. Като се добавят и задълженията на общината за над 700 млн. лв., сумата доближава 2 млрд. лв., обясни той пред Mediapool. 

По думите му най-тежко е положението на "Топлофикация София" с дългове от над 810 млн. лева и през последните шест години са нараснали двойно.

Отделно от това дружеството има в КТБ 80-90 млн. лева, които не е ясно дали ще бъдат върнати, допълни Владимир Панев.

Друго дружество с големи задължения е Центърът за градска мобилност, което наскоро получи финансова инжекция от близо 100 млн. лева. То е напълно декапитализирано - над 90% от активите му са вземания от Столична община, които тя не признава, според одитора Делойт, казва Панев.

Подобна е ситуацията и в дружествата „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

„Зелените“ съобщават и за скандална сделка, останала скрита от обществото, свързана със смесеното дружество "Воден свят – Банкя". 

През последните години делът на общината в дружеството се е стопил до 10%, а останалите 90% са собственост на Богомил Манчев. Това е станало постепенно, тъй като дружеството е било оставено на самотек, коментира Панев.

Общинските фирми да назначат директори за връзки с гражданите, които да отговарят на всякакви въпроси, свързани с дейността на компанията, предлагат още те.

"Зелените" предлагат цялата текуща информация относно сключване на големи договори и избор на подизпълнители, общи събрания, теглене на кредити, заплати и бонуси на висшия мениджмънт на общинските фирми да бъде налична и достъпна онлайн. Както и всички фактури за разходи на общината и общинските фирми на стойност над 5000 лева да бъдат публикувани на сайтовете им в най-кратък срок.

Първата стъпка за разрешаването на проблема е харчовете на общинските дружества да се направят публични. Така ще могат навреме да се вземат мерки, категоричен е Панев.

Според "Зелените" отчетите на фирмите трябва да се публикуват на всеки три месеца.

Освен това общинските фирми трябва да назначат директори за връзки с гражданите, които да отговарят на всякакви въпроси, свързани с дейността на компанията. А цялата текуща информация относно сключване на големи договори и избор на подизпълнители, общи събрания, теглене на кредити, заплати и бонуси на висшия мениджмънт на общинските фирми да бъде налична и достъпна онлайн. Както и всички фактури за разходи на общината и общинските фирми на стойност над 5000 лева да бъдат публикувани на сайтовете им в най-кратък срок, предлагат "Зелените".

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2015 в 18:16

Така е с провинциалистката кметица Фандъкова.Всичко се върши на тъмно за ГЕРБ-аджийте. А столичани плащат масрафа. Ще има да си спомнят хората за доброто време на кмета проф. Янчулев, когато София нямаше една стотинка дългове и имаше условия за развитие на бизнеса. После кражбите дойдоха със Софиянски.

14.08 2015 в 08:35

Пак изберете тандема Бойко- Фандъкова тъпи кестени. Не 2, а 20 милиарда дългове ще направят- те само това могат

14.08 2015 в 06:26

Сега София е най-готина, на когото не му харесва да си върви на село. SOS, фостата.

14.08 2015 в 04:55

АКО НЕ СА И ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МИЛИАРДА.ПЪПЧИВАТА МУТРЕСА НА МУТРАТА БОЙКО НЕМАТЕ НАСИЩАНЕ.

13.08 2015 в 23:11

Започва предизборната кампания. Кой точно зелени са тези? Васалите на БСП или еколозите

13.08 2015 в 23:05

Като чуя "зелени" и се сещам какви пари плащаме на едни хитреци да броят чайките...